Jazeker, eindelijk is het dan zover en de ‘tatadatataaa’ heb ik dan ook maar even geleend van Peter Heerschop (cabaretier en tevens ALO – opgeleide) om deze feestelijke gebeurtenis luister bij te zetten. ‘CIOS Arnhem 60 jaar’ is een mijlpaal waar we trots op mogen zijn en niet omdat het kan, maar omdat het moet! ‘Vroeger was alles beter’, hoor ik wel eens zeggen. Stel je voor dat we nu vroeger zouden zijn. Dan liepen we allemaal weer in wollige trainingspakken rond met blauwwitte lage gympen die uit het magazijn van het Nederlandse leger kwamen. (Herkenbaar voor degenen die de Militaire Dienstplicht hebben vervuld?)

CIOS ARNHEM
60 JAAR
WIJ ZIJN TROTS

A

COLUMN

Nee, vroeger was alles niet beter maar wel heel anders. Sport was toen zoiets als een logisch en verplicht ingebakken deel van je opvoeding. Je ging als kind eerst naar zwemles in een koud buitenbad en dan naar de gymnastiek of op atletiek, want daar leerde je de grondvormen van bewegen: lopen, springen en werpen met als doel gezonde, sportieve en sociale vorming te ondergaan.

‘Sport als middel’ en ‘Sport als doel’ gingen hand in hand om binnen het sociale spectrum onze vaardigheden te ontwikkelen. De jaarlijkse clubkampioenschappen, sportkampen, uitwisselingen en niet te vergeten de Avondvierdaagse waren absolute hoogtepunten om door middel van de Sport een gezonde geest in een gezond lichaam te borgen. Niet te vergeten werd toen menig sportieve man aan een sportieve vrouw gekoppeld om met elkaar te huwen met gezonde genen in de benen.

In 1947 werd vanuit de regering gestart met de uitwerking van plannen voor een decentraal Centraal Instituut Opleiding Sportleiders. Het toenmalige Rijks-CIOS werd in 1948 in Overveen geopend voor jongens en in 1958 werd in Arnhem een tweede vestiging geopend voor meisjes.

Later werden Sittard, Heerenveen en Goes toegevoegd. Deze laatste drie waren geen Rijks-CIOS, maar bijzondere scholen met als credo dat Sport niet alleen gezond maakt maar ook levensvreugd en werklust schept.

In 1995 gingen de vijf locaties van het CIOS op in ROC’s en in de nieuwe opleiding ‘Sport en Bewegen’. Nog steeds werken de vijf oorspronkelijke opleidingen landelijk samen binnen CIOS Nederland, gericht op ontwikkeling en innovatie van vakkennis en lesprogramma’s.

Trots zijn we op alle Sportleiders die in de afgelopen 60 jaar bij ons in de banken zaten, maar vooral op de velden en in de sportzalen de ballen lieten rollen, hun salto’s sprongen, zwemmend aan de overkant kwamen, de speren het veld in wierpen, de bal tussen de palen kregen en, niet onbelangrijk, de nobele kunst van het coachen, trainen en lesgeven tot zich namen en vooral uitdroegen...

CIOS Arnhem van harte gefeliciteerd en “We Keep up the Spirit”.

COLUMN

RIJKS CIOS
ARNHEM 60 JAAR...
TATADATATAAA

Over Rijn IJssel

Wij leiden échte vakmensen op. Het is onze maatschappelijke opdracht om een student duurzaam op te leiden: voor een plek op de arbeidsmarkt van nu en straks én voor actieve deelname aan de samenleving. Wij delen de interesse die een student voor een vak heeft of helpen je die te ontdekken, zodat de student later goed voorbereid de toekomst tegemoet gaat. Wil je meer informatie over wie wij zijn, ons onderwijs en onze organisatie? Ga naar www.rijnijssel.nl

Heb jij vragen of een suggestie?

De redactie is benieuwd wat jij vindt van dit magazine. Ken jij mensen die ook dit magazine willen ontvangen? Laat het ons weten. Rijn IJssel CIOS Arnhem is steeds op zoek naar mailadressen van CIOS-afgestudeerden. Mail naar n.vissers@rijnijssel.nl
Vul je naam in
Vul een correct e-mailadres in
Vul een opmerking in
Bedankt, je bericht is verzonden.
Er ging iets mis met het verzenden van het formulier. Probeer het opnieuw.

Deel dit artikel

Stuur deze pagina eenvoudig door of plaats als bericht op social media.

Zoeken op onderwerp

Hier kunt u op onderwerp zoeken naar artikelen in alle Rijn IJssel CIOS Arnhem publicaties.
Vul minimaal 3 karakters in.

CIOS Magazine

Volledig scherm