Ronduit Rijn IJssel is het digitale personeelsmagazine van Rijn IJssel. Per editie staat een thema centraal. Met dit thema als uitgangspunt informeert Ronduit medewerkers over ontwikkelingen, projecten en activiteiten bij Rijn IJssel. Ronduit verschijnt vier keer per schooljaar. Heb jij een goed idee, interessant onderwerp of leuke activiteit? Laat het ons weten via ronduit@rijnijssel.nl.
Rita Sissing (l) en Dirkje Zwama (r). Rita: “Het is onze taak om de professional in de zorg- en welzijnsector tools te geven en te enthousiasmeren voor bewegen met ouderen.”
Rita Sissing - docent CIOS Arnhem
Dirkje Zwama - adviseur Training & Opleiding CIOS, Zorg & Welzijn
Natalie Lewin - cursist opleiding Sportleider Seniorensport (SSS)
Niet teveel pamperen en polderen
Elk jaar is het vak van ISK-docent weer anders en interessant vindt Jolanda. “Zoveel verschillende culturen in de klas met allemaal een ander schoolverleden en achtergrond. Elke keer stel ik me de vraag: hoe kan ik deze leerling het beste aanpakken?” “Contact maken is daarbij het allerbelangrijkste,” vult Sieka aan. “Wat heeft de leerling nodig, wat vraagt hij van mij? Je moet empathisch zijn, rekening houden met de cultuurverschillen.” “Maar ook niet teveel pamperen en polderen. Soms moet je zeggen: dit moét je doen! Het is continue op die evenwichtsbalk lopen, van niet te soft, niet te hard,” vervolgt Agnes.
“ISK is een dynamisch vak”
Schouders eronder
ISK blinkt uit in maatwerk zegt Hannes. “Door al die verschillen tussen leerlingen differentiëren we en bieden we continue passend onderwijs. Dat maakt dit vak heel dynamisch. Veertig mensen bij ’t Venster zetten de schouders onder dit type onderwijs. Dat doen we goed en daar mogen we samen met Rijn IJssel ook trots op zijn.”
Voorexamenklas vavo
Maar niet alleen op administratief gebied werken Rijn IJssel en ’t Venster samen, ook bij de doorstroming. Hannes: “Maandelijks hebben we overleg met elkaar over welke route het beste bij welke leerling past.” Rijn IJssel en ’t Venster hebben volgens Agnes Schuurkamp, die sinds vijf jaar bij ISK werkt, grote sprongen gemaakt. “Leerlingen stromen na het ISK bij ons door naar een reguliere mbo-niveau 2-opleiding of naar een voorexamenklas van het vavo dat sinds drie jaar bestaat. Dit is een jaar voorafgaand aan de vavo-opleiding die ze gaan volgen. Deze voorexamenklas biedt leerlingen met veel potentieel een unieke kans om hun vmbo-, havo- of vwo-diploma te halen.”
“Je moet continue op de evenwichtsbalk lopen”
‘Ze verdienen onze waardering’
De drie docenten zijn sowieso erg trots op hun leerlingen. “Het zijn stoere, dappere en ongelooflijke knappe kinderen die als puber, vaak zonder familie, maar met een rugzak vol ellende hier komen om zich te ontwikkelen,” vertelt Jolanda Jansen, ook vijf jaar docent ISK. “Ze verdienen echt onze waardering.” Agnes beaamt dit. “Als je ziet van hoever ze komen. Ik herinner me een meisje, een van de vele voorbeelden, hier op het ISK dat doorstroomde naar het mbo, alsnog haar havo-diploma haalde en nu een hbo-opleiding volgt.”
“Als je vroeg wie mee wil doen, stak een enkeling zijn vinger op”
De samenwerking met vmbo ’t Venster dateert al van zeven jaar geleden. In 2009-2010 startten bij Rijn IJssel de eerste ISK-groepen: klassen met circa achttien leerlingen in de leeftijd van zestien tot achttien jaar van buitenlandse komaf die net in Nederland zijn. “Het accent ligt vooral op Nederlands als Tweede Taal (Nt2),” zegt Sieka de Wit, docent ISK van het eerste uur. Bij ’t Venster zitten de leerlingen van twaalf tot zestien jaar.
Groei aantal leerlingen
De leerlingen krijgen naast de reguliere vakken als rekenen, Nederlands, beroepsoriëntatie en burgerschap zestien uur Nt2 per week. Bij ’t Venster volgen de leerlingen ook vakken als drama, mens en natuur en maatschappij. “Wij zorgen voor een goede doorstroom naar een plek in het reguliere voortgezet en beroepsonderwijs. Dat varieert van praktijkonderwijs tot mbo,” zegt Hannes.
’t Venster behandelt de aanmeldingen van alle ISK-leerlingen in Arnhem, dus ook voor Rijn IJssel. Het totaal ligt nu op zo’n 370 leerlingen afkomstig uit met name Syrië en Eritrea waarvan 140 ISK-onderwijs krijgen bij Rijn IJssel. Het aantal groeit hard. ’t Venster telt vijftien klassen, verspreid over drie locaties en bij Rijn IJssel is momenteel alweer de zevende ISK-klas gestart op de Utrechtsestraat.
Tips en instrumenten rondom polarisatie
en radicalisering:
Stichting School en Veiligheid
Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid
Continue passend
onderwijs bij ISK
Het zijn stoere en dappere kinderen die vaak zonder familie, maar met een rugzak vol ellende hier komen, zegt Jolanda Jansen, docent bij de Internationale Schakelklas (ISK) van Rijn IJssel. Echte uitblinkers! Samen met de ISK-afdeling van ’t Venster in Arnhem verzorgt Rijn IJssel onderwijs aan kinderen uit onder meer Eritrea en Syrië. “Alles draait daarbij om maatwerk,” vult Hannes van Soest aan, afdelingsleider van ISK ’t Venster. Een kijkje in de keuken.