Ronduit Rijn IJssel is het digitale personeelsmagazine van Rijn IJssel. Per editie staat een thema centraal. Met dit thema als uitgangspunt informeert Ronduit medewerkers over ontwikkelingen, projecten en activiteiten bij Rijn IJssel. Ronduit verschijnt vier keer per schooljaar. Heb jij een goed idee, interessant onderwerp of leuke activiteit? Laat het ons weten via ronduit@rijnijssel.nl.
Van talent naar vakbekwaam naar excellent
Ton Nannings
Voor de komende drie jaar is Ton de kersverse ambassadeur van Rijn IJssel voor de Beroepsvereniging voor opleiders in het mbo, de BVMBO. De beroepsvereniging telt op dit moment landelijk achttien ambassadeurs. Wat gaat Ton die acht jaar als docent horeca bij Entree werkt als ambassadeur bij Rijn IJssel doen? “Ik wil dat docenten en instructeurs zich bewust zijn van hun eigen zeggenschap over het onderwijs. Leraarschap is leiderschap. Zij zijn de professionals: dat staat zelfs zo genoemd in het professioneel statuut.” Het komende half jaar wil hij zich eerst laten zien binnen Rijn IJssel, gaat hij teams bezoeken en verschillende gesprekken voeren met docenten en schoolopleiders om zich te oriënteren op vragen als: “Wat is er, wat leeft er en waar kan ik bij aansluiten?” “Ik wil de professionals verbinden en plekken creëren waar ze elkaar ontmoeten. Wie zijn de teachers in the lead? De leraren die anderen de weg wijzen, kritisch, trots, nieuwsgierig en verantwoordelijk zijn en bovendien voorop lopen? Met mijn achtergrond als chef-kok speel ik bijvoorbeeld met het idee om met z’n allen te koken terwijl ondertussen thema’s en discussies worden gevoerd.” De professionalisering en de bewustwording daarvan van docenten is een van de landelijke thema’s van de BVMBO, net als het lerarenregister dat in 2017 wordt ingevoerd. Ben jij al geregistreerd? Ga naar Register Leraar.nl .
Eline Verwaaijen
“Het hoogst haalbare bereiken binnen jouw eigen vermogen,” is voor Eline Verwaaijen (33 jaar) excellentie. Eline is tien jaar docent bij CIOS Arnhem. Veel collega’s kent ze als haar docenten toen ze nog student bij CIOS was. ‘Hier wil ik werken,’ dacht ze en zo geschiedde. Na CIOS ging ze naar de ALO. Vier jaar geleden begon het weer te kriebelen. “Als docent zet ik studenten in hun kracht, maar ik wil nu iets betekenen voor medewerkers.” Momenteel zit ze in het laatste jaar van haar studie Opleidingskunde aan de HAN. Als afstudeeropdracht ontwerpt ze een inductieprogramma*. “Een tweejarig programma dat beginnende docenten bij CIOS vakinhoudelijk en pedagogisch-didactisch helpt. Vaak is er voor startende docenten geen begeleiding en zijn er geen duidelijke aanspreekpunten. Dat kan beter. Denk aan bijvoorbeeld intervisies en coachen van docenten. Doel is om deze docenten voor Rijn IJssel te behouden en ze de mogelijkheid te geven te excelleren in het onderwijs.” Eline bedankt Tineke Doornebosch, haar begeleidster tijdens de studie. Tineke: “Rijn IJssel is een lerende organisatie waar talenten kunnen groeien, zoals in het geval van Eline: van student naar excellente docent.” De wens van Eline is dat het inductieprogramma in heel Rijn IJssel wordt ingebed. Studeren geeft haar veel energie. Haar advies: “Iedereen heeft bepaalde talenten. Ontwikkel je eigen kwaliteiten en laat ze zien. Daarmee ben je ook voor je collega’s, de organisatie en studenten een voorbeeld.”
* De eerste jaren van het leraarschap worden ‘inductie' genoemd, naar het Engelse to induct: installeren, introduceren, inwijden.
Dirk de Jong
Toen hij als elfjarig jongetje aan een scholierentoernooi meedeed, was hij verkocht. Jaren speelde hij op landelijk niveau en vorig jaar voor het eerst in de Eredivisie. Eind januari nam de vierendertigjarige Dirk de Jong deel aan het wereldkampioenschap in Engeland. Zijn grootste hobby: tafeltennis. Dirk is beleidsmedewerker kwaliteitszorg bij Zorg en Welzijn. Hij speelt in de landelijke eerste divisie en traint de jeugd bij tafeltennisvereniging in Huissen en Veenendaal. “Mijn droom is de jeugd omhoog te helpen en hen dusdanig op te leiden dat ze bij mij in het team kunnen spelen.” Hij is een typische verdediger. “Het leukste is hard slaan met veel effect, zo strak mogelijk over het net en zo de tegenstander tot fouten te dwingen.” Het wereldkampioenschap pingpong - met een harder schuurpapierbatje dan tafeltennis - in Londen “was het mooiste wat ik mee mocht maken”. “Vierenzestig spelers uit de hele wereld, live uitgezonden op Sky Sports * met 100.000 dollar prijzengeld te verdelen. Het publiek is fanatiek, vraagt handtekeningen, wil met je op de foto. Fantastisch.” Dirk daagt graag medewerkers en studenten uit samen te sporten. “Sport is een krachtig middel om de relatie met collega’s onderling en met die van studenten te verbeteren.”
* Na 3:18 minuten komt Dirk in beeld.
Van talent naar vakbekwaam naar excellent
Collega Dirk blinkt uit in een sport, Eline zet zich in voor beginnende docenten en Ton maakt docenten bewust van hun eigen zeggenschap. Rijn IJssel barst van de talenten! Drie collega’s doen hun verhaal.