Ronduit Rijn IJssel is het digitale personeelsmagazine van Rijn IJssel. Per editie staat een thema centraal. Met dit thema als uitgangspunt informeert Ronduit medewerkers over ontwikkelingen, projecten en activiteiten bij Rijn IJssel. Ronduit verschijnt vier keer per schooljaar. Heb jij een goed idee, interessant onderwerp of leuke activiteit? Laat het ons weten via ronduit@rijnijssel.nl.
Zeven studenten van Rijn IJssel stonden in de nationale finale van de Skills Heroes van 17 t/m 19 maart in de RAI in Amsterdam. Nieuwsgierig naar hun voorbereiding en uitslag? Lees hier verder.
Rita Sissing (l) en Dirkje Zwama (r). Rita: “Het is onze taak om de professional in de zorg- en welzijnsector tools te geven en te enthousiasmeren voor bewegen met ouderen.”
Rita Sissing - docent CIOS Arnhem
Dirkje Zwama - adviseur Training & Opleiding CIOS, Zorg & Welzijn
Natalie Lewin - cursist opleiding Sportleider Seniorensport (SSS)
“We ontwikkelen een leereenheid Skills Heroes en een handreiking voor een les excellentie. Een filmpje laat zien wat excellentie is. Op 7 april is de kickoff in Wageningen waarbij vijfenzeventig studenten met hun excellentieprogramma van start gaan.”
Eenduidige programma’s voor heel Rijn IJssel
De wens van Albert Jan is om de Skills-wedstrijden in te bedden in het onderwijsprogramma vanaf leerjaar 1. “Zodat de Skills-wedstrijden onderdeel worden van het standaardprogramma in het onderwijs.” Ook in het excellentieplan staat beschreven dat er op termijn heldere en eenduidige programma’s zijn voor heel Rijn IJssel.
“In 2018 spreken we niet meer over excellentie”
Toekomst
Elk cluster kent nu een coördinator voor de Skills-wedstrijden?. Voor René is vanaf 2016-2017 excellentie een begrip in de agenda van de teams. “En in 2018 spreken we niet meer over excellentie, maar is excellent vakmanschap en ondernemerschap ingebed in de onderwijsprogramma’s, van niveau 1 tot en met 4.” Excellentie wordt gewoon gemeengoed.
De derdejaarsstudenten doen al mee met de voorrondes die de opleiding organiseert. Deelnemen en daarmee voor het beste resultaat gaan, is verplicht, winnen natuurlijk niet. Albert Jan: “Als je in de klas vrijblijvend vraagt wie mee wil doen met de wedstrijden steekt slechts een enkeling zijn vinger op. Zorgprofessionals hebben vaak een no-nonsenshouding: zorgen voor een ander is normaal, maar ze mogen best wat meer trots zijn op wat ze doen en boven zichzelf uitstijgen.”
Beroepstrots
Door de wedstrijden wordt het vakmanschap zichtbaar. “Werken in de zorg is immers een prachtig beroep dat niet voor iedereen is weggelegd en dat mag gezien worden. De wedstrijd geeft de student bovendien inzicht in waar hij staat,” legt Albert Jan uit. In de voorrondes schrijven studenten in duo’s een casus voor een ander duo. Doordat alle studenten meedoen met de voorrondes worden de zorgwedstrijden steeds zichtbaarder “en daarmee de studenten steeds enthousiaster.” Goed voorbeeld doet volgen.
Dit jaar won de twintigjarige Renske Jenniskens de voorronde, de kwalificatiewedstrijden én werd ze derde tijdens de finale van de Skills Heroes.
Het vuur van excellentie aanwakkeren
Het vuurtje van excellentie, trots zijn op je vak en dit uitdragen moet volgens René nog verder onder studenten en docenten worden aangewakkerd.
“Als je vroeg wie mee wil doen, stak een enkeling zijn vinger op”
“Excellentie is niet iets nieuws. Onze studenten hebben talenten en zijn bijvoorbeeld geweldig in hun vak. Onze taak is om talenten tot ontwikkeling te laten komen. Het excellentieprogramma verleidt studenten én medewerkers tot iets extra’s, iets wat écht wat meer van hen vraagt of buiten hun comfort zone ligt.” Het excellentieplan van Rijn IJssel dat geschreven is voor de periode van 2015 tot 2018 kent drie thema’s: vakmanschap, ondernemerschap en internationaal burgerschap. In dit artikel gaan we in op vakmanschap. Meer weten over ondernemerschap en internationaal burgerschap? Kijk op de intranetpagina Excellentie .
“Als je vroeg wie mee wil doen, stak een enkeling zijn
vinger op”
Goed voorbeeld doet volgen
Excellent zijn in vakmanschap komt tot uiting bij de Skills Heroes-wedstrijden. Deze vakwedstrijden bestaan uit drie rondes: een voorronde op school, daarna kwalificatiewedstrijden op school en tot slot de nationale finale. Sinds dit schooljaar doen bijna alle clusters van Rijn IJssel mee. Bij Zorg is Albert Jan Aartsen de kartrekker, docent communicatie. De vakwedstrijd verpleegkunde is voor derde- en vierdejaarsstudenten, niveau 4. Daarbij moeten ze een realistisch rollenspel spelen met een gastacteur als patiënt en verpleegtechnische handelingen uitvoeren.
Excellentie of excellent zijn: het is niet iets nieuws,” zegt René Dopper, sinds 2015 programmaleider Excellentie. Het past in de onderwijsvisie van Rijn IJssel dat RIJk Onderwijs studenten inspireert en stimuleert tot leren. De minister reserveert de komende vier jaar 25 miljoen euro en daagt roc’s hiervoor uit een excellentieplan te maken dat het beste uit de studenten haalt. Wat doet Rijn IJssel? René Dopper en Albert Jan Aartsen over Skills en trots uitdragen.
“Excellentie moet
‘gewoon’ worden”