Ronduit Rijn IJssel is het digitale personeelsmagazine van Rijn IJssel. Per editie staat een thema centraal. Met dit thema als uitgangspunt informeert Ronduit medewerkers over ontwikkelingen, projecten en activiteiten bij Rijn IJssel. Ronduit verschijnt vier keer per schooljaar. Heb jij een goed idee, interessant onderwerp of leuke activiteit? Laat het ons weten via ronduit@rijnijssel.nl.
Zeven studenten van Rijn IJssel stonden in de nationale finale van de Skills Heroes van 17 t/m 19 maart in de RAI in Amsterdam. Nieuwsgierig naar hun voorbereiding en uitslag? Lees hier verder.
Rita Sissing (l) en Dirkje Zwama (r). Rita: “Het is onze taak om de professional in de zorg- en welzijnsector tools te geven en te enthousiasmeren voor bewegen met ouderen.”
Rita Sissing - docent CIOS Arnhem
Dirkje Zwama - adviseur Training & Opleiding CIOS, Zorg & Welzijn
Natalie Lewin - cursist opleiding Sportleider Seniorensport (SSS)
“We gaan er hoe dan ook iets moois van breien”
Of ze echt klaar voor de start zijn, durft Sandra nog niet te beamen. Het was hard werken en de beschikbare tijd om te ontwikkelen was schaars. Net als Jaap is ze vooral benieuwd. “Maar ik heb mijn koffie-project helder en ik geloof in de inspirerende leeractiviteiten. Eerst draaiden we lessen apart en nu is er veel meer integratie van de vakken.”
“Inderdaad”, vervolgt Jaap. “Daardoor wordt het onderwijs voor de studenten efficiënter, leuker en uitdagender.” Matthijs ziet dit al in de praktijk. “Ze vinden het fijn om naar een eindopdracht toe te werken, zoals bij ons naar de radio-uitzending Serious Request.” Kijk op de facebook-pagina van Mediaredactiemedewerker voor een overzicht van de projecten..
Alledrie hopen ze dat de benodigde RIJk-faciliteiten Rijn IJssel-breed worden opgepakt, zoals de lokaalinrichting en de beschikbaarheid van laptops voor studenten. “Maar we gaan er hoe dan ook iets moois van breien”, besluit Jaap.
Instrueren versus zelf ontdekken
Hoe bied je studenten structuur, maar geef je ze ook ruimte om zelf ontdekkingen te doen? Deze vraag vergezelde het pad van Sandra en Jaap toen zij het afgelopen jaar de leereenheden ontwikkelden. Matthijs worstelde er dit jaar in de praktijk al mee. Hij is docent van de nieuwe opleiding Mediaredactiemedewerker, die dit schooljaar met RIJk gestart is. Daarin neemt Matthijs zijn praktijkervaring mee als NOS-verslaggever van Radio 1.
“Wij geven alle lessen in de redactieruimte op de Velperweg”, verduidelijkt hij. Deze ruimte is een kantoortuin met zestig werkplekken waar de redacteuren in spe hun stukjes tikken en redactieoverleg voeren. “Het was dit jaar zoeken naar een goede verdeling tussen klassikaal instructie geven en ze zelfstandig laten werken. Studenten hebben allemaal verschillende leervragen waar je op wilt aansluiten, maar voor de docent was het lastig klassikaal iets te behandelen: de één is daar mee bezig, de ander heeft behoefte aan dat. De oplossing hebben we gevonden door studenten elkaar te laten helpen en we zien dat ze van elkaar leren.”
Opdracht in stukjes
Het was het eerste jaar vooral veel uitproberen om erachter te komen wat wel en wat niet werkt. “Ik stuurde mijn eerstejaars op pad om een individuele radioreportage buiten de deur te maken, maar dat was voor de studenten een veel te grote en te vrije opdracht. Dit jaar gaan we dat in kleinere stukjes hakken.”
“Als je vroeg wie mee wil doen, stak een enkeling zijn vinger op”
“Ik vind het vooral heel spannend”, begint Sandra, docent van de horeca-opleiding als ze het over de start van het nieuwe schooljaar heeft. Samen met haar team op de Apeldoornseweg ontwikkelde ze vorig jaar mei de backbone van de opleiding.
Vier leereenheden van vijf weken zijn nu zo goed als gereed voor niveau 2 en 4. Eén daarvan is Coffee & Co. “Een project waarbij studenten een koffiekaartje maken”, legt ze uit. “Ze gaan zelf op zoek naar wat erop moet staan en gaan bijvoorbeeld de Korenmarkt op om onderzoek te doen naar wat een latte kost. Spannend, in die zin, dat we minder klassikaal gaan doen en de studenten meer loslaten.”
Theorie en praktijk geïntegreerd
Jaap laat de eerstejaarsstudenten aan het begin van het schooljaar niet vrij zoals hij zelf zegt. “Onze studenten van niveau 2 en 3 hebben veel behoefte aan structuur”, benadrukt hij.
Samen met zijn collega’s Veiligheid heeft hij dit schooljaar zes leereenheden ontwikkeld met een duidelijk ochtend- en middagprogramma, geënt op de beroepscontext.
“Net als een beveiliger elke dag met een briefing begint, starten wij in het nieuwe schooljaar elke dag op school ook op die manier.” Daarbij zijn de blokken theorie en praktijk gedurende het hele jaar meer geïntegreerd: ‘s ochtends werken studenten aan de theorie en ’s middags is het praktijkdeel waar ze bijvoorbeeld met de brandweer of politie op pad gaan.
Sandra Oonk en Jaap Fukkink starten in het nieuwe schooljaar met RIJk Onderwijs. Hoe hebben ze naar dit moment toegeleefd? En zijn ze klaar voor de start? “Alles staat in de steigers”, aldus Jaap. Een driegesprek in de tv-studio op de Velperweg met Sandra, Jaap en Matthijs Holtrop, die al één RIJk-jaar achter de rug heeft.
Klaar voor de start van RIJk?!