Ronduit Rijn IJssel is het digitale personeelsmagazine van Rijn IJssel. Per editie staat een thema centraal. Met dit thema als uitgangspunt informeert Ronduit medewerkers over ontwikkelingen, projecten en activiteiten bij Rijn IJssel. Ronduit verschijnt vier keer per schooljaar. Heb jij een goed idee, interessant onderwerp of leuke activiteit? Laat het ons weten via ronduit@rijnijssel.nl.
“ Het is fijn om te merken dat je docent vertrouwen in je heeft”
Het gesprek aangaan over loopbaancoaching is ook een van de dingen die Sander van Aarle belangrijk vindt. Als BPV-begeleider bij motorvoertuigentechniek heeft hij veel contactmomenten met zijn studenten en dat is een voordeel voor zijn rol als loopbaancoach vindt hij. “Een van de oneliners die tijdens het loopbaancoachingstraject regelmatig voorbij komt, is ‘Eerst de relatie dan de prestatie’, maar om een relatie op te bouwen, heb je wel tijd nodig. Als BPV-begeleider heb ik geen vaststaand rooster en zie ik de jongens gedurende de dag in de werkplaats op school. Dan pik ik ze er makkelijk even uit voor een gesprek. Bovendien begeleid ik ze ook op stage en heb contacten met het werkveld waardoor ik een goed beeld van ze krijg.”
Zet werknemers in hun kracht
Naast tijd is affiniteit met begeleiden en coachen, een nog veel belangrijkere voorwaarde voor loopbaancoaching benadrukt Sander, want zoals hij zegt “loopbaancoaching is een vak apart, zeker bij niveau 2. Ik denk echt dat goede loopbaancoaching veel kansen biedt om het aantal jongeren dat overbelast is te verkleinen en de uitval te verminderen, maar mijn idee is: laat het doen door collega’s uit het team die daar affiniteit mee hebben. Daarmee zet je die werknemers in hun kracht en collega’s die geen affiniteit hebben met coaching ontzorg je. Goed voor de organisatie én voor de student.”
Op dit moment zijn de teams bezig een activiteiten- en tijdsplan op te stellen met daarin hun speerpunten wat betreft loopbaancoaching tot aan de zomervakantie. Daarna is het loopbaancoachingstraject formeel geïmplementeerd.
Bespreek wat de student graag wil veranderen of verbeteren
Studenten stellen zich voor hoe de situatie eruitziet als het doel hebben bereikt. Het helpt hen een beter beeld te krijgen van de situatie die ze willen bereiken.
Vraag de student nu wat er mis kan gaan. Welke struikelblokken zijn er?
Vraag wat de student kan doen als hij merkt dat het misgaat. Laat de oplossing formuleren in een ‘als-dan’-zin. Als... …(struikelblok), dan... (oplossing).
WISH-methode
Wens
Inbeelden
Struikel-
blokken
Handelen
“Claudy heeft
een echte
winnaarsmentaliteit”
Wat heeft het traject Richard van Ravenzwaaij, docent installatietechniek en rekenen, tot nu toe gebracht? “Ik ben me vooral bewust geworden van wat bij mij past als loopbaancoach. Ik hou er bijvoorbeeld niet van om met een papiertje tegenover een student een gesprek te voeren. “Dat past ook bij een hoop van mijn studenten niet. Mijn manier is: ‘Kom, we trekken de jas aan en lopen een rondje door de wijk’. Dan hebben we eerder een gesprek, maar mijn makke was dan dat ik het moeilijk op papier kon vastleggen.”
WISH-methode: wens, inbeelden, struikelblokken en handelen
Samen met Nel Kant maakte Richard daarom een WISH-kaart, gebaseerd op de WISH-methode: een stappenplan dat hij gebruikt om studenten te helpen hun (leer-)wensen om te zetten in realistische doelen en daarmee aan de slag te gaan. Vervolgens houdt hij een vinger aan de pols om koers te houden. Het achterliggende idee is dat studenten eerst denken en dan doen. “De WISH-kaart is een handig hulpmiddel dat mij helpt leerwensen bespreekbaar te maken én op papier vast te leggen.”
Naast dit persoonlijke speerpunt van Richard is hij samen met zijn team meer op één lijn gekomen wat betreft loopbaancoaching. “We zijn door dit traject het gesprek met elkaar aangegaan over wat we willen met loopbaancoaching. Eén van onze speerpunten is het vastleggen en documenteren van de gesprekken.”
“Loopbaancoaching is een vak apart”
“Als je vroeg wie mee wil doen, stak een enkeling zijn vinger op”
Door: Marieke Stortelder-Ernst
“Een loopbaancoach begeleidt en coacht studenten op vier gebieden: studievoortgang, loopbaan, persoonlijke omstandigheden en professionele ontwikkeling”, legt Irma uit. Zij is schoolopleider en samen met collega’s Nel Kant en Rita Sessink, beleidsmedewerkers Onderwijs en Examinering, kartrekker van het loopbaancoachingstraject en vraagbaak voor onderwijsgevenden rondom loopbaancoaching.
“Het belangrijkste daarbij is om studenten zelf inzicht en verantwoordelijkheid te geven in deze vier gebieden. Hoe? Door het gesprek daarover met ze te voeren en ze vervolgens uit te dagen hun eigen leervragen te stellen.” Dit vraagt van een docent een andere, meer coachende rol: gesprekken voeren zonder oordeel, mening of aanname. Actief luisteren en proberen open vragen te stellen. Goede gesprekken voeren vraagt communicatieve, pedagogische én didactische vaardigheden. “En de ene docent is hierin vaardiger dan de ander.”
Traject loopbaancoaching
Om docenten te ondersteunen in loopbaancoaching organiseerden Nel, Rita en Irma studiedagen met onder meer masterclasses en rollenspelen met acteurs. En de teams gingen vooral zelf praktisch aan de slag: met hun eigen hulpvragen, intervisies, SWOT-analyse van teambeleving en activiteitenplan over loopbaancoaching. Zo is bijvoorbeeld een reader ontwikkeld met tips voor gesprekstechnieken en opdrachten voor in de klas over onder andere sociale vaardigheden, leren leren en loopbaanoriëntatie.
“Kom, we trekken de jas aan en lopen een rondje door de wijk”
Met de invoering van RIJk Onderwijs is ook de komst van de loopbaancoach een feit. Om docenten te ondersteunen in deze loopbaancoaching, maar ook om meer eenduidigheid, samenhang en structuur in de begeleiding te krijgen, startte cluster Techniek & ICT in 2015 het loopbaancoachingstraject. Hoe kijken Irma de Bruijn, Richard van Ravenzwaaij en Sander van Aarle aan tegen loopbaancoaching?
Loopbaancoaching: een vak apart
Hoe begeleid je een student tijdens mbo-vakwedstrijden?