Ronduit Rijn IJssel is het digitale personeelsmagazine van Rijn IJssel. Per editie staat een thema centraal. Met dit thema als uitgangspunt informeert Ronduit medewerkers over ontwikkelingen, projecten en activiteiten bij Rijn IJssel. Ronduit verschijnt vier keer per schooljaar. Heb jij een goed idee, interessant onderwerp of leuke activiteit? Laat het ons weten via ronduit@rijnijssel.nl.
“Door samen te werken maken we meer gebruik van elkaars kwaliteiten.”
Positieve energie
Op deze manier werken aan hun ambitie is waar de groep voor gaat, gezamenlijk elke dag een beetje beter. Dáár beginnen waar je invloed op hebt, op het microniveau van de lessen en binnen de bestaande randvoorwaarden. Het enthousiasme hierdoor is duidelijk voelbaar tijdens de sessie: er worden complimenten naar elkaar uitgesproken, er wordt gelachen. “Het vraagt tijd voor de werksessies en de discipline om er je hoofd voor leeg te maken. Soms moet je ook het bestaande fundament los durven laten. Maar je krijgt meer grip op de lessen en het wordt gemakkelijker om bij elkaar in de les te kijken. Door samen te werken, maken we meer gebruik van elkaars kwaliteiten,” vertelt de groep. “We vieren kleine successen en hebben de neuzen dezelfde kant op staan.”Er is aandacht voor elkaar en een goede werksfeer. Dat je er als team tijd voor moet vinden, is duidelijk, maar de positieve energie die deze manier van werken genereert, is zeker merkbaar.
Wil je meer weten over leerKRACHT?
Kom naar de informatiebijeenkomst op 4 april van 16.00 - 18.00 op de locatie Kronenburg, of kijk op de website .
Studenten hebben zich voorbereid op de vragen die de docenten van tevoren hebben opgesteld en vertellen wat zij vinden van het onderwijs. Dit leverde veel waardevolle informatie op!”
Ambitie
Deze groep heeft de eerste training afgrond, waarin ze hun ambitie bepaalden: betekenisvol onderwijs waarin studenten zich gezien en gehoord voelen. Ze maakten afspraken met elkaar over de manier van werken en leerden te werken volgens het systeem van LeerKRACHT. Op basis van hun ambitie stellen ze zich per periode een doel. “Het doel wordt altijd vanuit de student geformuleerd, want daar doe je het voor,” zegt Josephine. Het doel voor komende weken is dat de eerstejaars studenten bij zeventig procent van de vakken een duidelijke koppeling met de leereenheid ervaren. “Als bijvoorbeeld het thema huidaandoeningen behandeld wordt, dan kan ik bij rekenen hierop inspelen door dezelfde foto’s te gebruiken en de omtrek en oppervlakte van een wrat te berekenen,” licht rekendocent Ingeborg toe. De bordsessie van vandaag levert vier blije smileys op, vier neutrale en één niet zo blije. Er zijn een paar successen behaald afgelopen week, die worden op het bord geschreven. Het te behalen doel wordt nog wat aangescherpt door Josephine en de lesbezoeken voor de komende week worden ingepland. Na de bordsessie bespreekt Josephine de rol van de ‘aanjager’. Nu zij als coach meer naar de achtergrond stapt, moeten de groepsleden zelfstandig de werksessies vormgeven en de ‘aanjager’ heeft hierin een belangrijke rol. Dan gaan de docenten aan de slag: gezamenlijk lessen bedenken en verbanden leggen tussen de onderdelen van de leereenheid.
“Als je vroeg wie mee wil doen, stak een enkeling zijn vinger op”
Door: Marieke Schipperijn
Josephine, docent omgangskunde bij AG (Assistenten Gezondheidszorg), deed een opleiding tot coach bij leerKRACHT. Deze bestond uit een training van in totaal zes dagen, regelmatige intervisie met collega-coaches en begeleiding door een coach van leerKRACHT. (De school kan overigens voor de opleiding van de coach subsidie aanvragen, red.) Zij begeleidt nu twee groepen uit haar team, waarvan de eerste groep steeds meer zelfstandig aan het werk is en de tweede groep in de trainingsfase zit. Elke groep bestaat uit maximaal acht personen en komt wekelijks bij elkaar voor een werksessie van twee uur. “Zo’n werksessie volgt een standaard format,” vertelt Josephine. “De start is altijd een bordsessie, waarbij staand om het planbord de ‘check in’ wordt gedaan: hoe voel je je vandaag? We staan ook stil bij welke successen er waren afgelopen week. Daarna wordt de voortgang in het te behalen doel besproken. Vervolgens worden de leraaracties (om het doel te bereiken), de planning van de bordsessies, het gezamenlijk lesontwerp, de lesbezoeken + feedback besproken. Na de bordsessie volgt de werksessie: dan gaat iedereen aan de slag met de leraaracties of het gezamenlijk lesontwerp.”
Studentenarena
Na afloop van de periode wordt het doel geëvalueerd met studenten. “Een mooie vorm van feedback door studenten die we al eens ingezet hebben is de studentenarena,” zegt Josephine. “Studenten zitten in het midden, met een gespreksleider. Daaromheen zitten de docenten. Die mogen niets zeggen of laten merken tijdens het gesprek.
Binnen Rijn IJssel werken sinds het begin van het schooljaar drie onderwijsteams met de aanpak van leerKRACHT. LeerKRACHT is een traject waarin docenten leren om gezamenlijk hun onderwijs elke dag een beetje beter te maken. Studenten worden er ook bij betrokken en er ontstaat zo een cultuur waarin iedereen van en met elkaar leert. Ik bezocht het team Assistenten Gezondheidszorg van het cluster Zorg tijdens een werksessie en sprak met Josephine Borger, de coach van het team.
Van gluren naar samenwerking
‘Samen elke dag
een beetje beter’
met leerKRACHT