Ronduit Rijn IJssel is het digitale personeelsmagazine van Rijn IJssel. Per editie staat een thema centraal. Met dit thema als uitgangspunt informeert Ronduit medewerkers over ontwikkelingen, projecten en activiteiten bij Rijn IJssel. Ronduit verschijnt vier keer per schooljaar. Heb jij een goed idee, interessant onderwerp of leuke activiteit? Laat het ons weten via ronduit@rijnijssel.nl.
Snel zelfstandig
Pascal vergelijkt zijn eigen generatie met die van studenten nu. “Ik kon langer kind zijn voor mijn gevoel, nu is de jeugd volwassener. Het lijkt een beetje op de ‘vrijheid blijheid’ van de jaren zeventig, maar het is nu veel individueler dan toen. De ouders van de jongeren van nu moeten veel werken en jongeren moeten als kind snel zelfstandig dingen doen. Ik heb het idee dat jongeren moeite hebben om de andere kant van de munt te bekijken: ze zijn negatiever, onzeker en betrekken dingen veelal op zichzelf. We merken dat bijvoorbeeld bij het geven van feedback: studenten vatten het vaak heel persoonlijk op. We moeten ze leren dat het om ontwikkeling gaat. Ook moeten we de positieve kant blijven belichten, dat is nodig.”
Gamers don’t die, they respawn
Door zijn leeftijd en interesses kan Pascal vaak gemakkelijk een verbinding maken met studenten. Een voorbeeld hiervan is zijn T-shirt met daarop: ‘Gamers don’t die, they respawn’, wat bij de studenten veel herkenning oplevert.
Frustratietolerantie
Wat brengt ons de pragmatische generatie op de werkvloer? Volgens Wikipedia is deze generatie in organisaties vooral gericht op het versnellen van leer- en besluitvormingsprocessen, het bouwen van (kennis)netwerken en het informaliseren. Pascal: “Valkuilen van mijn generatie: soms ongeduldig. Bijna alles kan geregeld worden, maar dat is niet altijd goed. Een mooi woord is frustratietolerantie. Bij de huidige generatie is de frustratietolerantie nog minder. Oudere collega’s zouden dus kunnen ondersteunen op dit gebied. De wereld is niet oneindig maakbaar en jezelf vervelen is prima!”
We geven uitleg ‘just-in-time’, niet meer standaard. Als docent ben je nu meer een aanjager van het leren: studenten gaan aan de slag en docenten hebben zo meer ruimte om het proces te begeleiden. Docenten geven vooral feedback en begeleiden het leerproces. Ze kijken niet naar een cijfer, maar naar een totaalplaatje. We bieden een gestructureerde vrijheid en we leren studenten hier ook mee omgaan. Plannen vinden studenten moeilijk, maar we hebben ze het in elke leereenheid laten doen en nu zie je dat ze daar ook in hebben geleerd. Ik zie studenten in RIJk beter presteren dan in traditioneel onderwijs.”
Innovaties in het onderwijs
Er zijn ook punten voor verbetering. “We gaan komend schooljaar studenten wat meer aan de hand nemen in het zelfstandig aan het werk gaan. Ook willen we meer de samenwerking vinden met de AVO-vakken (Nederlands, rekenen, Engels en loopbaan en burgerschap, red.). Het zou mooi zijn als daar een koppeling te vinden is.”
De snelheid waarmee de ICT zich ontwikkelt, vraagt om innovaties in te zetten in het onderwijs. Pascal speelt hierin een rol binnen zijn team. Zo heeft hij onderzocht of Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) in het onderwijs terecht zouden kunnen komen. Bij AR wordt een extra laag over de werkelijkheid gelegd die je via de camera van je smartphone of tablet kunt aanschouwen. Denk aan het spel Pokémon GO. Bij VR stap je met een speciale bril een andere wereld binnen. Waarschijnlijk zullen deze technieken in de vorm van een keuzedeel aangeboden worden.
Balans
Pascal begon in zijn nieuwe baan ook meteen met het ontwikkelen van RIJk Onderwijs: “Niet iedereen in het team was zo enthousiast over RIJk als ik, maar dat hoeft ook niet. Voor de balans in een team is een generatiemix goed”, vindt Pascal. “Dan kunnen kennis, ervaring en enthousiasme samensmelten.” Zo is het team bijvoorbeeld samen aan het zoeken naar hoe vrij ze de studenten kunnen laten en oudere ervaren docenten geven daarin waardevolle input."
Individualistischer
“Het is heel prettig dat ik in een team terecht ben gekomen waar een cultuur heerst om samen te leren. Ik merk dat er veel bereidheid is om intervisie te doen en bij elkaar in de les te kijken. Openheid en de wil om te leren zijn een voorwaarde voor succes,” aldus Pascal. In hun onderwijs legt Pascal samen met zijn team er veel nadruk op dat studenten leren flexibel te zijn, initiatief te tonen en samen te werken. “Deze generatie is individualistischer, maar door RIJk stimuleren we studenten om samen te werken.”
“Als docent ben je nu meer een aanjager van het leren.”
Beter presteren
Het onderwijs is duidelijk anders dan toen hij zelf de opleiding deed. “Ik volgde voorheen een vak, met klassikale uitleg en kreeg klassikale terugkoppeling. Het leren van nu is niet alleen maar afhankelijk van de docent.
Bron: Young Works
“Als je vroeg wie mee wil doen, stak een enkeling zijn vinger op”
Door: Marieke Schipperijn
Pascal werd geboren in 1983 en behoort daarmee zowel tot de pragmatische generatie, ook vaak de patatgeneratie genoemd (tot 1985), als de Y-generatie (vanaf 1980). Zie de tijdlijn. Kortom, een grensgeval.
Tussen 2004 en 2006 volgde hij de opleiding ‘Realtime ICT Beheerder’ bij Rijn IJssel en daarna heeft hij de ALO gedaan. Tijdens deze studie en zijn baan als gymleraar bij een internationale basisschool, is hij altijd in de ICT actief gebleven met zijn eigen bedrijf voor webdesign, webhosting en applicatieontwikkeling.
Eerst mentor nu collega
Sinds vorig jaar is hij weer terug bij Rijn IJssel, als docent ICT Beheer/Netwerk Beheer niveau 4. De opleiding ‘Applicatieontwikkelaar’ bestond nog niet toen hij student was bij Rijn IJssel, Morten Billum was zijn mentor (nu zijn leidinggevende) en de lesmethode de leidraad in het onderwijs. “Ik kon toen wel al een maatwerktraject doen, want ik had in Rotterdam een niveau 3-opleiding gedaan. Ik begon in het derde leerjaar,” vertelt Pascal. “Via LinkedIn kwam ik weer in contact met Morten en heb geluk gehad dat er hier een baan voor mij vrijkwam.”
“Voor de balans in een team is een generatiemix goed.
Dan kunnen kennis, ervaring en enthousiasme
samensmelten.”
Een nieuwe generatie docenten staat voor de deur. Hoe ervaren zij de generatiemix op de werkvloer van Rijn IJssel? Ik praat met Pascal Mariany (33), eerst student bij Rijn IJssel en nu docent in het team ICT, over hoe zijn eigen generatie werd opgeleid, hoe anders het opleiden van de huidige generatie is en hoe hij de samenwerking met verschillende generaties ervaart.
Patatje met...