Ronduit Rijn IJssel is het digitale personeelsmagazine van Rijn IJssel. Per editie staat een thema centraal. Met dit thema als uitgangspunt informeert Ronduit medewerkers over ontwikkelingen, projecten en activiteiten bij Rijn IJssel. Ronduit verschijnt vier keer per schooljaar. Heb jij een goed idee, interessant onderwerp of leuke activiteit? Laat het ons weten via ronduit@rijnijssel.nl.
8
Bij Rijn IJssel CIOS Arnhem op de Beukenlaan wordt de schoolkantine (beter bekend als het sportcafé) gerund door
Jane Rutgers van CaterConcept. Samen met haar collega’s is zij elke dag bezig om een gezonde school te realiseren. Ideeën voor bijvoorbeeld een verbeterd assortiment of een andere inrichting van de ruimte worden in goed overleg met
CIOS Arnhem doorgevoerd.
“Toegenomen welvaart leidde tot ongezonder leven”
In 1959 volgden 27 meisjes een opleiding bij CIOS Arnhem. Zij woonden en leerden op Angerenstein. Voor deze meisjes was gezond eten en bewegen nog de normaalste zaak van de wereld. Zij aten wat de pot schafte: overdag boterhammen en ’s avonds een gezonde warme maaltijd. Frisdrank was nog voor bijzondere gelegenheden. De maatschappij veranderde, de welvaart nam toe en toen CIOS Arnhem in 1986 verhuisde naar het toenmalige CALO-gebouw deed de frituurpan haar intrede. Ook werd het normaal om bijna elke dag frisdrank te drinken. Deze verandering in eetgewoontes was een geleidelijk proces. Ongeveer 15 jaar geleden werd een omslag duidelijk. Gezond leven werd belangrijker.
“Frituren kan echt niet meer”
Toen Jane in 2013 op de Beukenlaan kwam werken, was zij verbaasd over het assortiment. Aangezien zij kwam werken bij opleidingen waarin sport centraal staat. Dit was lastig te rijmen met een assortiment waarin frituren nog een belangrijke rol had. “Op mijn eerste werkdag zei ik al dat frituren in deze tijd toch echt niet meer kan”: aldus Jane. In het kader van de herinvoering van sport en bewegen in het onderwijs en vanwege het vitaliteitsbeleid was CIOS Arnhem bezig om studenten en medewerkers van Rijn IJssel weer aan het bewegen te krijgen. Een ongezond assortiment in haar sportcafé staat haaks op de richting die CIOS Arnhem in wil gaan. Het werd tijd om de handen in een te slaan!
“Maak het alternatief aantrekkelijk”
Het is belangrijk om jongeren, maar ook volwassenen langzaam te laten wennen aan een ander aanbod. Verander je te veel in
1 keer, dan heeft dit een averechts effect. Met kleine aanpassingen kun je snel en eenvoudig je aanbod gezonder maken. Het besluit om vooral bruin brood aan te bieden was snel geregeld en leidde niet tot veel weerstand. De keuze om minder gefrituurde producten aan te bieden, bleek lastiger door te voeren maar is uiteindelijk wel gelukt. De invoering van voedzame (pasta) salades ging makkelijker, zowel jongeren als volwassenen reageerden enthousiast. “ Maak het alternatief aantrekkelijk, dan stijgt de verkoop”: zegt Jane. In november 2014 heeft het voedingscentrum aan Jane de ‘gezonde schoolkantine schaal’ uitgereikt. Deze prijs is een verdiende beloning.
Niet alleen het assortiment is aangepast, ook wordt gekeken naar mogelijkheden om jongeren tijdens bijvoorbeeld hun tussenuren op school te houden. Dus niet alleen jongeren voorzien van een gezond gevarieerd aanbod, maar bijvoorbeeld ook door het aantrekkelijker maken van de binnenplaats. Daarnaast worden medewerkers gestimuleerd deel te nemen aan de bedrijfsfitness. Op deze manier hoopt CIOS Arnhem te bereiken dat iedereen gezonder en vitaler wordt.
LEES VERDER
FITTE STUDENTEN WORDEN VITALE WERKNEMERS
Rijn IJssel CIOS Arnhem en CaterConcept werken samen aan een gezonde school (kantine). Zij doen dit om studenten en medewerkers (nog beter) te laten presteren, want gezonde studenten zitten lekkerder in hun vel en gezonde medewerkers werken met meer plezier. De samenwerking blijkt succesvol. Het voedingscentrum heeft CaterConcept de prijs voor de ‘Gezonde schoolkantine’ gegeven: de gezonde schoolkantine schaal. Waarom een gezonde school? Ontdek het hier!