Ronduit Rijn IJssel is het digitale personeelsmagazine van Rijn IJssel. Per editie staat een thema centraal. Met dit thema als uitgangspunt informeert Ronduit medewerkers over ontwikkelingen, projecten en activiteiten bij Rijn IJssel. Ronduit verschijnt vier keer per schooljaar. Heb jij een goed idee, interessant onderwerp of leuke activiteit? Laat het ons weten via ronduit@rijnijssel.nl.
Lees hier het onderzoek over excellentiebevordering in het onderwijs.
Redactie Ronduit vanaf schooljaar 2012-2013. V.l.n.r.: Els van den Brink, Doreen Borneman, Jashja Gijsberts, Marion Oude Egbrink, Ad Meeuwsen en Karin Willemse.
Marketing & Communicatie is kartrekker van Ronduit en is hiermee ook verantwoordelijk voor de eind- en hoofdredactie. Er zit dus altijd een collega van
M&C in de redactie, daarnaast een collega van HRM en minimaal één collega
vanuit de werkvloer. Tijdens het schooljaar 2011-21012 bestond de redactie uit
vier collega’s: Jashja Gijsberts (HRM), Marion Oude Egbrink (M&C, eindredactie),
Doreen Borneman (M&C, hoofdredactie) en Tineke Doornebosch (tot einde van
dit schooljaar). Tineke, bedankt voor je inspirerende bijdrage!
Deze serie geeft inzicht in het werk van collega’s, zodat medewerkers meer betrokken worden bij de werkzaamheden die andere collega’s verrichten.
Oud-student Luc Poelen (32) werkt sinds anderhalf als praktijkinstructeur horeca bij Rijn IJssel Vakschool Wageningen. Naast deze baan volgt Luc de bacheloropleiding tot tweedegraads docent Consumptieve Technieken. Dit jaar studeert hij af met een onderzoek dat is gericht op excellentiebevordering in het onderwijs.
“We beginnen uiteraard met koffie”
Hoe ziet jouw dag eruit?
“Binnen de Vakschool beginnen we de dag uiteraard met koffie,” vertelt Luc lachend. “In het praktijkhotel leren we derdejaarsstudenten leidinggeven aan de eerste- en tweedejaars studenten die de vaktechnieken nog moeten leren. We beginnen de dag met een coachingsgesprek, waarna de ‘manager’ de ‘medewerkers’ brieft over de werkzaamheden. Dan gaan we aan de slag. De invulling is heel wisselend. De ene keer hebben we hotelgasten, dan serveren we een lunch of diner of hebben we een congres in huis. Ik stuur bij waar nodig en coach de studentmanager ‘on the job’.”
Excellentie in het onderwijs. Hoe zie jij dit?
“In het onderwijs is het vaak zo dat studenten die onder de maat scoren extra aandacht krijgen, maar ook de bovengemiddelde student verdient extra aandacht. Hoe kunnen we deze student gemotiveerd houden en uitdagen om het beste uit zichzelf te halen? Binnen mijn onderzoek richt ik me op de vraag hoe studenten van Vakschool Wageningen kunnen worden aangespoord tot het excelleren op vakinhoudelijk gebied. Mijn advies is om te beoordelen op cijfer (in plaats van voldaan/niet voldaan) en te beoordelen op basis van de combinatie inzet en vaardigheden. Dit werkt stimulerend en motiveert studenten, wat excellentiebevordering teweeg brengt.
“Ook de bovengemiddelde student verdient extra aandacht!”
Wat zijn de minder leuke kanten van je werk?
“In de horeca staat de gast centraal. Binnen het horecaonderwijs heeft deze gast ook een belangrijke rol, maar is wel ondergeschikt. Het draait om de student en zijn leertraject. Dit is een wezenlijk verschil met de horeca, waar ik nog wel eens aan moet wennen.”
Tip van Luc
“Ik denk dat we al heel veel dingen goed doen, maar wat kunnen we nog meer? Excellentie moet meer gaan leven binnen het onderwijs, want ook de bovengemiddelde student verdient extra aandacht!”