Ronduit Rijn IJssel is het digitale personeelsmagazine van Rijn IJssel. Per editie staat een thema centraal. Met dit thema als uitgangspunt informeert Ronduit medewerkers over ontwikkelingen, projecten en activiteiten bij Rijn IJssel. Ronduit verschijnt vier keer per schooljaar. Heb jij een goed idee, interessant onderwerp of leuke activiteit? Laat het ons weten via ronduit@rijnijssel.nl.
OESH!!
“Als je ongelijkheid herkent kun je er iets aan doen”
“Nog steeds wordt bij vrouwen gekeken naar wat ze niet kunnen”, roept Vera Pauw (53) fel, “terwijl mannen worden beoordeeld op hun potentie en achtergrond.” In 1987 rondde ze de specialisatie voetbaltrainer bij CIOS Arnhem af. Na Schotland, Nederland en Rusland is Vera nu bondcoach van het vrouwenvoetbalelftal van Zuid-Afrika. Streven naar gelijke kansen voor vrouwen in het voetbal is én blijft haar levenswerk.
Eerst de breedte en dan de diepte in
Na de Academie voor Lichamelijke Opvoeding kwam Vera in het tweede jaar bij CIOS: een op het oog ongebruikelijke weg van hbo naar mbo, maar voor Vera niet. “Bij de ALO deed ik algemene, theoretische kennis op waarna ik die kennis bij het CIOS kon verbreden. Een logische stap voor mij: eerst de breedte en dan de diepte in.”
Als vrouw in een mannenwereld
Aan CIOS heeft ze veel te danken, zegt ze. Ze kon stagelopen bij de KNVB en rondde de opleiding voetbaltrainer-coach 1 in Zeist af. Ze had het moeilijk. “Alle vrouwen begonnen met een onvoldoende voor praktijk, hoe goed ze ook zijn en dat is nu nog zo. Ik kreeg een zes minnetje voor praktijk”, vertelt ze “en op de profcursus ben ik geslaagd met de hoogste cijfers ooit!
Pionier
Ze zette het Nederlands vrouwenelftal op de kaart toen het onder haar leiding de halve finales bereikte op het Europees Kampioenschap in 2009. In 2010 vertrok ze na vijf jaar bondscoachschap. Ze voelde zich door de KNVB niet volwaardig behandeld ondanks de kennis en kunde die ze in die jaren had opgebouwd.
“In mijn werk zeg ik waar het op staat”
In mijn werk zeg ik waar het op staat, maar dan noemen ze je eigenwijs. In Rusland en Zuid-Afrika zeggen ze: ze weet wat ze wil en alleen de prestaties tellen.” En prestaties zette ze neer: met Zuid-Afrika, waarvan ze sinds 2014 bondscoach is, plaatste ze zich voor de Olympische Spelen. Ze is er op haar plek. “Ik ben in dit land erg gegroeid en wordt er op handen gedragen.”
Benoem de ongelijkheid
Vera zal in het vrouwenvoetbal blijven werken om de meisjes en vrouwen in het voetbal een betere positie en kansen te geven. Wat kunnen de vrouwen doen? Vera: “Vroeger zei ik: kwaliteit leveren en hard werken, maar nu voeg ik toe: benoem de ongelijkheid. Pas als je het herkent, kun je er iets aan doen. Daarom: maak deze bestaande ongelijkheid ook bekend bij de jongens en meisjes van CIOS.”
TERUGBLIK
VERA PAUW
LEES VERDER
6