Ronduit Rijn IJssel is het digitale personeelsmagazine van Rijn IJssel. Per editie staat een thema centraal. Met dit thema als uitgangspunt informeert Ronduit medewerkers over ontwikkelingen, projecten en activiteiten bij Rijn IJssel. Ronduit verschijnt vier keer per schooljaar. Heb jij een goed idee, interessant onderwerp of leuke activiteit? Laat het ons weten via ronduit@rijnijssel.nl.
9
Deze rubriek geeft een kijkje in het leven van één van onze (oud)-studenten.
Peter Bosz, de huidige hoofdtrainer/coach van Vitesse is een oud-student van Rijn IJssel
CIOS Arnhem. Hij kijkt positief terug op zijn tijd bij CIOS Arnhem en wil huidige studenten laten weten hoe belangrijk het volgen van een goede stage is.
Vitesse levert voetbal op het hoogste niveau en toont een sterke maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat Vitesse, net als Rijn IJssel, betrokken is komt naar voren in dit artikel over Peter Bosz.
“Er heerste een geweldige sfeer op school”
Peter zat van 1980 tot 1983 op CIOS Arnhem en herinnert zich deze periode als een mooie tijd: “Er heerste een geweldige sfeer op school. Allemaal jonge, sportieve mensen met een positieve instelling. We maakten in die tijd lange dagen, dat kwam ook doordat de sportaccommodaties ver uit elkaar lagen. In het tweede jaar op het CIOS kwam ik bij de A-selectie van Vitesse en werden de dagen heel lang, want na het trainen met Vitesse moest ik ’s avonds ook nog stage lopen. Ik herinner me stages bij een sporthal in Elderveld en bij voetbalvereniging DTS in Ede.”
Wat kenmerkt een goede stagiair?
Voor Peter Bosz zijn stages belangrijk. Dankzij een geschikte stage kan de student vanuit een lessituatie ervaring in de praktijk op te doen. Studenten kunnen stage lopen in een inspirerende, leerzame en professionele omgeving. Waar een goede stagiair aan moet voldoen, kan Peter helder aangegeven: “Een goede stagiair moet betrokken zijn, hard werken, initiatief tonen en ook begrijpen dat hij te gast is in een omgeving die hem de kans biedt zich te ontwikkelen”.
“Dat moet je direct met beide handen aangrijpen.”
Tip voor studenten
Peter wil huidige studenten een tip meegeven: “Door de inzet van studenten worden de activiteiten van Vitesse naar een hoger niveau getild en krijgen de studenten de kans hun kwaliteiten te ontplooien. Kortom, stage lopen bij een BVO (Betaald Voetbal Organisatie) is een unieke kans en ervaring. Dat moet je direct met beide handen aangrijpen.”
“Studenten kunnen stage lopen in een inspirerende,
leerzame en professionele omgeving.”
Convenant Rijn IJssel en Vitesse
Aangezien het opdoen van praktijkervaring in een professionele organisatie voor de student zeer waardevol is, hebben Vitesse en Rijn IJssel een convenant afgesloten. Dankzij dit convenant gaan studenten van Rijn IJssel
CIOS Arnhem in samenwerking met de stichting Vitesse Betrokken (de maatschappelijke stichting van Vitesse) helpen met activiteiten in de Arnhemse wijken. Bovendien zijn de studenten actief in de organisatie van de scoutingdagen van de Vitesse Voetbalschool. Daarnaast gaan studenten van de opleidingen Veiligheid het beveiligingsbedrijf van Vitesse (Event Security Arnhem) helpen. Zij gaan onder andere aan de slag als verkeersregelaar bij wedstrijden van Jong Vitesse op Papendal.
Voor Peter is de meerwaarde van dit convenant helder: “Het is bijzonder waardevol dat grote partners uit dezelfde omgeving elkaar versterken. Dankzij deze samenwerking benutten we op structurele wijze elkaars sterktes.
Het ondernemersbloed zit in haar genen en bracht haar veel succes. Al tijdens de CIOS-opleiding maakte ze plannen voor de oprichting van Flik Flak, de club die onder haar leiding in 1995 uitgroeide tot een van de grootste gymnastiekclubs van Nederland met meer dan tweeduizend leerlingen:
een sportcomplex waarin 42 partijen, van cultuur, welzijn tot medische partners elkaar versterken. De topsport heeft haar eigen hallen. “Wij geloven in een brede basis waarbij samenwerking ons sterker maakt. We kiezen dan ook duidelijk voor recreatief en topsport naast elkaar. We begonnen als klein boompje en de stam werd alsmaar dikker. Ik ben trots op onze stevige organisatie.”
Geloof
De succesvolle onderneming is haar niet komen aanwaaien. “Het heeft me bloed, zweet en tranen gekost, maar ik geloofde echt in een andere manier om gymnastische sporten aan te bieden. En als je ergens in gelooft, doorzet en er tijd en energie in investeert, kom je er.” In 1991 rondde ze het CIOS af met Sportmanagement, Dans en Turnen. “Onder andere Marc Lammers was een klasgenoot van mij! Het was vooral een gezellige tijd met veel vrijheid en creativiteit. Bij CIOS heb ik een brede basis meegekregen en les gehad van inspirerende docenten.”
Veilige leeromgeving
Na CIOS deed Wendy vier jaar dansacademie waarna ze Flik Flak startte. Ze vindt het belangrijk feeling te houden met de werkvloer en begeleidt stagiaires. “Ik vind het prachtig ze te ondersteunen en ze in een veilige omgeving de vrijheid te geven om te ondernemen.”
“Als je maar ambitieus bent”
Tot slot: is het moeilijk als vrouw aan de top van een bedrijf? “Nee hoor, of je als man of vrouw iets opstart, maakt niet uit: als je maar ambitieus bent.”
“Ik sta voor samen”, stelt Wendy Scheepens, directeur van gymnastiekclub Flik Flak in Den Bosch. De rode draad in het leven van de oud-CIOS Arnhem-student is samen ondernemen met verschillende partijen. Regelmatig lopen studenten bij haar stage. Een kennismaking met Wendy over ondernemerschap, de CIOS-tijd en vrouw zijn aan de top van een bedrijf.
LEES VERDER
ONDERNEMERSBLOED ZIT WENDY IN HAAR GENEN