Ronduit Rijn IJssel is het digitale personeelsmagazine van Rijn IJssel. Per editie staat een thema centraal. Met dit thema als uitgangspunt informeert Ronduit medewerkers over ontwikkelingen, projecten en activiteiten bij Rijn IJssel. Ronduit verschijnt vier keer per schooljaar. Heb jij een goed idee, interessant onderwerp of leuke activiteit? Laat het ons weten via ronduit@rijnijssel.nl.
7
Drie vrouwen hebben kansen gekregen en met beide handen gegrepen: zowel in hun sportcarrière als in hun loopbaan bij CIOS Arnhem: Marijke van der Tuin, Annemarie van Wamel en Sanne Otten. Drie generaties vrouwen die onder andere de functie van topsportcoördinator vervullen. Marijke, Annemarie en Sanne over CIOS Arnhem in het verleden, het heden en de toekomst.
Alles ademt sport op de CIOS-locatie aan de Beukenlaan in Arnhem: bij de entree met de sportwinkel, tv-schermen met live sport en op de Wall of Fame met foto’s van oud-CIOS-studenten die het gemaakt hebben in de topsport. “Er is altijd reuring in het gebouw en de sfeer is dynamisch. Studenten lopen in trainingspakken in en uit en ook de omgang met collega’s is op z’n CIOS”, omschrijft Annemarie, “direct en fanatiek! We maken een dolletje onderling en iedereen heeft interesse in sport.”
Deze ‘CIOS-cultuur’ vinden we al terug bij het oorspronkelijke meisjesinternaat op Angerenstein en is altijd gebleven.
De oorsprong
Marijke werd begin jaren 80 gevraagd als turnspecialist bij CIOS vanwege haar prestaties in het turnen, onder andere bij de Olympische Spelen. “CIOS trok docenten aan die hun sporen in de topsport hadden verdiend.” Marijke bouwde haar loopbaan aan CIOS Arnhem op van docent keuzevak turnen tot afdelingsmanager CIOS. De nieuwbouw in 2005, een groots jubileum (50 jaar CIOS) in 2009 met daarbij de realisatie van de Wall of Fame, het zijn enkele hoogtepunten waar ze nu nog altijd trots op is.
Hogere eisen aan topsport
Topsport deed je in de zeventiger en tachtiger jaren naast je opleiding. “Zelf trainde ik buiten lestijd vier keer in de week drie uur”, legt Marijke uit. Maar langzaam werd de topsport professioneler. Trainers eisten meer tijd, studenten gingen meer trainen en vroegen vrij voor trainingsstages en wedstrijden. Het belang om een opleiding af te ronden bleef. Veel sporttalenten kozen voor een opleiding bij CIOS, omdat bij CIOS nu eenmaal meer ruimte was om je topsport met een opleiding te combineren.
“Meer tijd om te trainen”
Topsportbeleid
In de jaren 90 ontwikkelde CIOS topsportbeleid. Een eerstejaars klas met gemiddeld vijfentwintig eerstejaars sporttalenten was geboren: van voetballers en zwemmers tot wielrenners, judoka’s en andere topsporters in de dop. “Deze studenten hadden een vast groepje docenten, minder lesuren, meer tijd om te trainen en extra individuele begeleiding”, vertelt Marijke die als een van de topsportcoördinatoren de spil in het web was voor de studenten om de combinatie opleiding en topsport in goede banen te leiden.
De 21e eeuw
Annemarie, die volleybalde op subtopniveau in Nijmegen en Zwitserland, kwam in 1999 bij CIOS Arnhem. In eerste instantie als docent keuzevak massage, maar ze werd al snel ingezet als docent algemene vakken en keuzevak volleybal. Met haar achtergrond als subtopper trok het begeleiden van topsporters haar wel aan en in 2010 werd zij de topsportcoördinator voor de CIOS talenten.
“De druk van de trainers is voor studenten hoog”
Vanwege een ombuiging van de onderwijsstructuur waren sinds 2005 de eerstejaars toptalenten in spe weer verdeeld over de verschillende klassen en daar was weinig ruimte voor lesprogramma’s op maat om topsport en opleiding te kunnen combineren. Tegelijkertijd groeiden de eisen vanuit de topsport aan de talenten op school. “De druk van trainers is hoog voor studenten. Daardoor kozen de topsporters vaak eerder voor hun sport dan voor studie en gingen mee op trainingsstage”, zegt Annemarie. “Daardoor misten studenten veel lessen.” Het gevolg was dat minder topsporttalenten kozen voor een opleiding bij CIOS. Het roer moest om.
Samenwerking CTO
In 2009 kwam de samenwerking met het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) Papendal tot stand.
Dè kans om opnieuw een talentenklas te starten, nu een combinatie van eerste en tweedejaars CIOS studenten.
Nieuwe generatie
Sanne Otten maakt sinds 2015 deel uit van de projectgroep talentenklas bij CIOS. Ze volgde in 2003 een opleiding bij CIOS Arnhem, rondde daarna de ALO af, tenniste op niveau en werkte als tennislerares.
“We nemen geen genoegen met een vijfje of zesje”
“Als CIOS blijven we meebewegen met de ontwikkelingen in het werkveld en de wensen van studenten, zoals de vraag naar breder opgeleide sportinstructeurs. We lopen voorop, maar wel met behoud van de geest van CIOS: een topsportklimaat dat voelt als een warm bad waarbij topsport en opleiding goed aansluiten”, omschrijft Sanne energiek. De topsportdrive van studenten en medewerkers op CIOS is door de jaren heen gebleven. “We nemen geen genoegen met een vijfje of zesje, dragen verantwoordelijkheid en zoeken zelf naar oplossingen om sport en opleiding te combineren en trekken deze drive ook door op maatschappelijk gebied ”, zeggen de drie generatie vrouwen.
“Gelukkig zie ik mijn drive terug in de huidige generatie vrouwen”, besluit Marijke.
LEES VERDER
DE DRIVE VAN
CIOS VROUWEN