Ronduit Rijn IJssel is het digitale personeelsmagazine van Rijn IJssel. Per editie staat een thema centraal. Met dit thema als uitgangspunt informeert Ronduit medewerkers over ontwikkelingen, projecten en activiteiten bij Rijn IJssel. Ronduit verschijnt vier keer per schooljaar. Heb jij een goed idee, interessant onderwerp of leuke activiteit? Laat het ons weten via ronduit@rijnijssel.nl.
“ Het is fijn om te merken dat je docent vertrouwen in je heeft”
“Voor deze opdracht ga ik weer helemaal uit mijn comfortzone”, zegt Claudy. “Maar ik ga ook dit weer helemaal naar mijn hand zetten. Als ik niet win, maar er wel in slaag om deze opdracht op mijn manier te vertalen, ben ik tevreden.” Uiteindelijk eindigde Claudy in Zweden op de zevende plek.
Zelfvertrouwen
Voor docenten die ook studenten begeleiden naar de beroepenwedstrijd toe heeft Irene de volgende tip: “Focus op het zelfvertrouwen van de student. Ze moeten leren om op zichzelf te vertrouwen, naast kennis en vaardigheden. Want op het moment dat het erop aan komt, moeten ze wel kunnen presteren en niet bang zijn. En geniet van je student. Vertrouw er op dat ze het goed doen en dat wat je erin hebt gestopt, er ook uitkomt. “
Vakwedstrijden binnen Rijn IJssel
De deelname van onze studenten aan Skills Heroes valt onder het onderdeel Vakmanschap uit het Excellentieplan van Rijn IJssel. Elk cluster heeft een Skillscoördinator die docenten en teams stimuleert om oefenwedstrijden op school te organiseren met als doel zoveel mogelijk studenten mee te laten doen. De opdrachten in de wedstrijden worden gebaseerd op de vakvaardigheden uit de kwalificatiedossiers. Studenten kunnen hun vakvaardigheden oefenen en krijgen de kans om te laten zien wat ze in hun mars hebben.
“Claudy heeft
een echte
winnaarsmentaliteit”
Later vertelde Claudy dat ze regelmatig dacht: ”Welke feedback zou Irene me nu geven?” Dat maakt me wel trots, want daar doe je het voor.”
Vertrouwen
Claudy: “Ik ben best wel een koppig iemand. Mijn leerkrachten weten dat en hebben daar op ingespeeld. Ze weten wanneer ze mij moeten adviseren en wanneer niet. Irene is best streng en duidelijk in haar begeleiding, dat is fijn. Ze geeft mij veel inzicht in mijn eigen werk en denkt met me mee. Het is fijn om te merken dat je docent vertrouwen in je heeft.”
Begeleiding
De voorrondes en landelijke finale vonden vorig schooljaar plaats. Maar inmiddels is Claudy klaar met haar mbo-opleiding en woont en studeert ze nu Fashion Design aan de HKU in Utrecht. Dat maakt de begeleiding voor EuroSkills wat lastiger. “We hadden gepland om elkaar echt te zien”, vertelt Irene. “Maar in de praktijk bleek dat lastig. Dat is precies de reden waarom we dit jaar met tweedejaarsstudenten meedoen met de beroepenwedstrijden. Mochten die het ook zo goed doen, dan zitten ze nog op school en dan kunnen we ze beter begeleiden. Nu appen we veel en krijgt Claudy, vooral organisatorisch, begeleiding vanuit de organisatie Worldskills Netherlands.”
Comfortzone
Op EuroSkills, het EK voor beroepen, moeten de toekomstige mode-ontwerpers een werkbroek maken. De opdracht was van te voren bekend, zodat de studenten een vooronderzoek kunnen doen naar materialen en stijl.
“Als je vroeg wie mee wil doen, stak een enkeling zijn vinger op”
Door: Suzanne van der Burgt
Winnaarsmentaliteit
“Na de voorronde op school vroeg Irene of ik mee wilde doen aan de regionale mbo-vakwedstrijden in Zwolle”, vertelt Claudy. “Ik werd tweede en daar baalde ik van, maar dat motiveerde mij wel enorm voor de nationale wedstrijd. Ik wilde eerste worden.”
“Claudy heeft een echte winnaarsmentaliteit”, bevestigt haar docent Irene. “Dat heb je ook nodig als je aan zo’n wedstrijd meedoet. Je moet het willen en er helemaal voor gaan.”
De switch maken
Deelnemers kregen pas op de nationale wedstrijddag te horen wat de opdracht inhield. “We moesten kinderkleding ontwerpen”, vertelt Claudy. “Ik schrok wel even, want mijn voorkeur gaat uit naar uitgesproken vrouwenkleding die neigt naar couture en kinderkleding is niet echt mijn ding! Het enige wat je dan kunt doen, is je daar overheen zetten en ervoor gaan. Want winnen wilde ik nog steeds! Ik besloot om dicht bij mezelf te blijven en het concept kinderkleding op mijn manier te vertalen. Dat pakte goed uit. Ik merkte dat toen ik eenmaal de switch in mijn hoofd had gemaakt, het eigenlijk niet meer uitmaakte wat ik moest ontwerpen.”
Toekijken
Tijdens de wedstrijden zijn de studenten helemaal op zichzelf aangewezen op de wedstrijdvloer. Irene: “Als begeleider kun je dan alleen maar toekijken. Je mag niet coachen, dat is best lastig en spannend. Claudy’s werk had altijd kwaliteit, maar soms miste de samenhang in haar ontwerpen. Het was heel mooi om te zien dat de dingen die op school soms ontbraken er tijdens de wedstrijd juist heel goed uitkwamen.
Na de winst in maart ’16 van de nationale finale tijdens Skills Heroe s vertrok Rijn IJssel-student Claudy Reinalda begin december naar Göteborg voor het EK Mode Ontwerpen tijdens EuroSkills . Hoe heeft Claudy zich voorbereid en welke rol speel je als docent daarin? Claudy en haar docent Irene Weijs van de opleiding Fashion Design, kijken aan de vooravond van het EK terug op de afgelopen maanden.
Naar het EK Mode Ontwerpen
Hoe begeleid je een student tijdens mbo-vakwedstrijden?