Ronduit Rijn IJssel is het digitale personeelsmagazine van Rijn IJssel. Per editie staat een thema centraal. Met dit thema als uitgangspunt informeert Ronduit medewerkers over ontwikkelingen, projecten en activiteiten bij Rijn IJssel. Ronduit verschijnt vier keer per schooljaar. Heb jij een goed idee, interessant onderwerp of leuke activiteit? Laat het ons weten via ronduit@rijnijssel.nl.
Cast 2016-2017
Romy Veraart, Sigrid Rijswijk, Céline Noordander, Vince van Neer, Rens Marlet, Ayralynn Marckmann, Heleen van den Berg, Thom van de Haar, Raoul Albas, Marinthe Koolmees, Saskia van Schaik en Madelief Hekker.
Door: Suzanne van der Burgt
Wij gaan voor de gouden schaal
Hoe gaat het met de gezonde kantines binnen Rijn IJssel, sinds we in april de Gezonde Schoolkantine Schaal ontvingen? Zijn alle snacks uitgebannen of kunnen we af en toe toch een vette(re) hap scoren op zijn tijd? Ik ga op onderzoek uit en loop met Jane Rutgers van Cater Concept en Marijke van der Tuin, beleidsmedewerker op onder meer het thema Gezonde school* door de kantine van CIOS en Veiligheid op de Beukenlaan.
De opstelling van de producten valt me direct op: je kunt door de ‘winkel’ lopen en rustig kiezen. Het ziet er aantrekkelijk uit met belegde broodjes en maaltijdsalades, koelvitrines met smoothies en yoghurt met fruit en muesli. Ik zie een persmachine waarmee je ter plekke sinaasappels kunt persen. ‘Vitamine C’, staat er in grote letters bij. Dat klinkt gezond!
“Alle kantines van Rijn IJssel hebben inmiddels de Gezonde Schoolkantine Schaal, op basis van de ‘oude richtlijnen’. Het assortiment moet dan voor 75% bestaan uit basisproducten en 25% niet-basis producten”, vertelt Jane. “Bij basisproducten moet je denken aan volkorenbrood met gezond beleg, halfvolle melk, fruit en snackgroenten.”
Mijn oog valt op de automaat en zie daar verschillende candybars liggen. Ik vraag hoe dat zit. “Af en toe moet je eens iets kunnen nemen dat misschien een wat minder goede keuze is”, zegt Marijke. ”Het gaat om bewustwording, studenten moeten ook zelf keuzes leren maken en balans vinden in gezond en af en toe iets ongezonds.”
Bij de kassa staan een grote watertap en kistjes fruit. “De indeling van de producten is nu echt anders”, vertelt Jane. “Eerst lagen de candybars bij de kassa waar ze makkelijk mee te nemen zijn, dat hebben we aangepast. We bieden nu ook altijd een gezondere keuze aan en maken die goedkoper dan de minder gezonde variant, zodat studenten hier hopelijk sneller voor kiezen. Voor de pastasalades gebruiken we tarwepasta. Daar krijgen we ook positieve reacties op. De pastasalade loopt hier op het CIOS sowieso goed, studenten verbruiken hier meer energie!”
Het is bijna lunchtijd en ik krijg best trek van al dat praten over eten. Ik vraag me af of de kantine nu gezond genoeg is of dat er meer veranderingen aankomen. “Vanaf 1 december 2016 hanteert het Voedingscentrum de nieuwe normering waarbij je voor de zilveren of gouden schaal kunt gaan”, besluit Marijke. “Wij gaan voor de gouden schaal. Het is dan belangrijk dat er naast het voedingsassortiment ook aandacht is voor thema’s als bijvoorbeeld sport en beweging, psychosociaal welbevinden en roken, alcohol en drugs.” Ik lunch die dag met een bruin broodje met hüttenkäse, tomatentapenade en rauwkost. Lekker en gezond!
*De Gezonde Schoolkantine maakt deel uit van de Gezonde school , een samenwerking tussen organisaties als de ministerie van VWS en OCW, de MBO Raad en het Voedingscentrum die het vignet Gezonde School uitgeven.
OP BEZOEK BIJ
DE GEZONDE SCHOOLKANTINE