Ronduit Rijn IJssel is het digitale personeelsmagazine van Rijn IJssel. Per editie staat een thema centraal. Met dit thema als uitgangspunt informeert Ronduit medewerkers over ontwikkelingen, projecten en activiteiten bij Rijn IJssel. Ronduit verschijnt vier keer per schooljaar. Heb jij een goed idee, interessant onderwerp of leuke activiteit? Laat het ons weten via ronduit@rijnijssel.nl.
Weetje
In het kader van de Week van Zorg en Welzijn leggen op 16 maart 2017 de opleidingen Maatschappelijke Zorg op de Kronenburgsingel en in Elst het onderwijs stil om docenten een dag stage te laten lopen met een student.
Zeven studenten van Rijn IJssel stonden in de nationale finale van de Skills Heroes van 17 t/m 19 maart in de RAI in Amsterdam. Nieuwsgierig naar hun voorbereiding en uitslag? Lees hier verder.
Rita Sissing (l) en Dirkje Zwama (r). Rita: “Het is onze taak om de professional in de zorg- en welzijnsector tools te geven en te enthousiasmeren voor bewegen met ouderen.”
Rita Sissing - docent CIOS Arnhem
Dirkje Zwama - adviseur Training & Opleiding CIOS, Zorg & Welzijn
Natalie Lewin - cursist opleiding Sportleider Seniorensport (SSS)
Docentenstages Rijn IJssel
Rijn IJssel streeft er naar om het onderwijs vorm te geven samen met het werkveld. Eén van de manieren om dat te doen, is om docenten, teamleiders en directeuren regelmatiger de praktijk in te sturen. Els: “Tijdens een kennismaking met onze opleiding heb ik het college van bestuur meegenomen naar de praktijk. Die waren, net zoals ik, onder de indruk van de werkplek van onze studenten.”
Binnen Maatschappelijke Zorg staat de mens centraal. Sommige sectoren hebben te maken met snelle ontwikkelingen op technologisch vlak waarvan docenten op de hoogte moeten blijven. Een mooi initiatief om hieraan bij te dragen komt van de FME (de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, waarbij 2200 bedrijven met 220.000 medewerkers zijn aangesloten). FME vindt dat goed beroepsonderwijs een verantwoordelijkheid is van bedrijven en scholen samen en biedt daarom 100 mbo docentstages aan , waarmee docenten in deze richting een kijkje in de keuken geboden wordt.
Zelf doen
Binnen Rijn IJssel zijn docentenstages niet centraal geregeld. “Je moet het vooral zelf doen” zegt Els. “Maar ik kan alle docenten van harte aanbevelen om ook ieder jaar een keer bij een leerbedrijf in binnen- of buitenland mee te lopen. Het is een rijke ervaring!”
“Door de praktijk te ervaren en te voelen, ben ik beter in staat mijn studenten te begeleiden.”
“Door de praktijk te ervaren en te voelen ben ik beter in staat mijn studenten te begeleiden. ‘Life case study brings the curriculum alive’, met andere woorden: hoe meer ik van de beroepspraktijk weet, hoe beter ik die kennis in mijn lessen en bij de begeleiding van studenten kan gebruiken. Dat maakt mijn lessen levendiger en dus leuker!”
Praktijk ervaren
Els liep stage bij verschillende instellingen: van een instelling waar mensen met een beperking wonen en een verzorgingshuis voor Indische en Molukse ouderen, tot een psychiatrisch ziekenhuis. In het ziekenhuis liep ze mee met een student die werkte op een gesloten forensische afdeling. Daar zitten mensen met psychiatrische problemen die ook een straf uitzitten. “Je ziet zo’n student van een hele andere kant. Ze hangen niet in de schoolbanken, maar zijn echt aan het werk. De rollen zijn omgedraaid en nu laten zij jou zien hoe er gewerkt wordt. Het is prachtig om te zien hoe trots ze dan zijn. Ik krijg niet alleen inzicht in het werk dat ze doen en wat ze tegenkomen in het leerbedrijf, maar zo’n dag meelopen is ook heel goed voor de relatie met het leerbedrijf. En dat is weer goed voor de school.”
Buitenland
Els: “Tegen mijn studenten zeg ik altijd dat ze hun vertrouwde omgeving uit moeten gaan. ‘Ga kijken wat er te koop is in de wereld’, zeg ik dan. Ik ben een voorstander van stages in het buitenland, dat is ook het beleid van Rijn IJssel. Met een Erasmusbeurs heb ik stage gelopen bij Jubilee Lodge in London om te ervaren of deze instelling een geschikt leerbedrijf is voor onze studenten. In de afgelopen twee jaar zijn vijf studenten daar op stage geweest en enthousiast terug gekomen. Iedereen kan zo’n Erasmusbeurs aanvragen, van leerling tot docent.”
“Elk jaar ga ik de school uit”
“Als je vroeg wie mee wil doen, stak een enkeling zijn vinger op”
Door: Suzanne van der Burgt
“Elk jaar ga ik de school uit”, vertelt Els. Als docent van niet-beroepsgerichte vakken wil ze weten waar haar studenten straks gaan werken. “Ik kijk waar mijn studenten stage lopen en dan kies ik een leerbedrijf waar ik een dag mee kan draaien. De reacties zijn altijd heel positief en medewerkers laten me graag van alles zien. De beroepskrachten vertellen me ook over de ontwikkelingen in het vakgebied en waar ze tegenaan lopen. Dat soort zaken hoor ik meestal niet van de student.”
Nieuwsgierigheid
Het is vooral nieuwsgierigheid wat Els drijft: “Ik ben nieuwsgierig naar de leerbedrijven van mijn studenten: naar de werkwijze en de visie van het bedrijf en vooral naar de cliënten op wie studenten zich richten.” Binnen Maatschappelijke Zorg leren studenten hoe ze mensen die op hulp zijn aangewezen, kunnen begeleiden en ondersteunen. Denk aan mensen met een beperking, ouderen, jongeren met problemen en mensen met een psychiatrische problematiek. Els: “Een van de belangrijkste aspecten van een begeleider zijn, is het contact maken en vertrouwen opbouwen met cliënten. Maar hoe doe je dat als iemand een ernstige meervoudige beperking heeft? Ik vind het belangrijk dat ik daar een goed beeld van heb. Zoals de timmerman een hamer heeft als gereedschap, ben je als medewerker maatschappelijke zorg zelf het gereedschap waar mee je werkt, zowel fysiek als mentaal. Bij mensen met ernstige meervoudige beperking gaat het bij het communiceren niet om praten, maar om aanraken, gebaren en stemgebruik.”
Leukere lessen
“Als docent is het goed om te weten wat de beroepspraktijk inhoudt”, vindt Els.
Om goed beroepsonderwijs te kunnen geven, is het noodzakelijk dat docenten op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in het bedrijfsleven. Docentenstages zijn een mooi middel om te ontdekken hoe het toekomstige werkveld van je student eruit ziet. Hoe doen docenten van Rijn IJssel dit? Els Eberlijn, docent van de opleiding Maatschappelijke Zorg deelt haar ervaringen.
(Her)ontdek het toekomstige werkveld van je student
School uit, praktijk in!