Ronduit Rijn IJssel is het digitale personeelsmagazine van Rijn IJssel. Per editie staat een thema centraal. Met dit thema als uitgangspunt informeert Ronduit medewerkers over ontwikkelingen, projecten en activiteiten bij Rijn IJssel. Ronduit verschijnt vier keer per schooljaar. Heb jij een goed idee, interessant onderwerp of leuke activiteit? Laat het ons weten via ronduit@rijnijssel.nl.
“ Het is fijn om te merken dat je docent vertrouwen in je heeft”
Dit is het onderwerp van haar onderzoek dat hoort bij haar master.
Lisan gaat het in haar workshop hebben over behoefte-ondersteunend onderwijs en hoe dit bijdraagt aan de motivatie van studenten tijdens begeleid zelfstandig werken.
“Papieren tijgers blijven vaak in de la liggen.”
Geïnspireerd de zomer in
Het is belangrijk dat kennis niet bij één persoon vast blijft zitten: in korte tijd verandert er veel in het onderwijs en is opgedane kennis al weer ingehaald door nieuwe inzichten beamen Lisan en Simone. Kennisdeling is dan ook heel waardevol zeggen ze. “We hebben veel kennis en ervaring in huis, maar dat is vaak niet zichtbaar voor collega’s”, legt Simone uit. “Nieuwe input en ideeën voor in de les horen we vaak wel in de teamkamer of bij de koffieautomaat, maar interessante onderzoeken die collega’s en stagiairs doen of waarvan ze kennisnemen, staan in een verslag en zijn vaak papieren tijgers die in de la blijven liggen: dan is zo’n workshops-scholingsdag een inspirerende, actieve vorm van kennisdelen.”
“En bovendien een leuke afsluiting van het jaar: geïnspireerd de zomer in!” besluit Lisan.
“Claudy heeft
een echte
winnaarsmentaliteit”
Durven
Simone heeft haar niet alleen laten inzien hoe je met studenten om kunt gaan. Lisan: “Ze heeft me bijvoorbeeld ook gestimuleerd om bepaalde werkvormen te durven doen waar ik onzeker over was, zoals het stoelenspel waar vaak chaos bij ontstaat. Ze is echt mijn maatje waaraan ik ook alles kan vragen over praktische zaken.”
“En terugkomend op het persoonlijke doel van Lisan”, valt Simone bij, “ja, ze is geschikt om docent te zijn! Dat komt ook omdat ze iemand is die zelf initiatief neemt en zelfredzaam is: kwaliteiten die je nodig hebt in het onderwijs.”
Organisatie in zijn totaliteit
En welk inzicht heeft Simone door het begeleiden van Lisan gekregen? “Ik heb zelf meer inzicht gekregen in de organisatie van Rijn IJssel: door de frisse blik van haar als nieuwkomer binnen het team en de vragen die ze stelde over hoe dingen geregeld zijn.” Niet alleen door Lisan, maar ook door de hbo-master pedagogiek waarmee ze bezig is, verdiepte ze zich in Rijn IJssel als geheel als organisatie. “Daardoor heb ik onder andere ook meer bagage gekregen op het gebied van verandertrajecten.”
Vaardigheden in de 21ste eeuw
Op de workshop-scholingsdag van 14 juli geven beide dames een workshop. Collega’s kunnen zich vanuit hun eigen interesse intekenen voor twee workshops. Simone zal in haar workshop haar kennis en ideeën delen over de 21ste-eeuwse vaardigheden in het mbo en hoe die verweven kunnen worden in leereenheden.
“Als je vroeg wie mee wil doen, stak een enkeling zijn vinger op”
Door: Marieke Stortelder
“Wat Simone mij heeft laten zien, is hoe je omgaat met studenten”, licht Lisan toe. “Ze stelt de student centraal en bewandelt de wegen die nodig zijn om studenten succesvol hun opleiding te laten doorlopen.”
“En dat zijn wegen die passen bij de student”, vult Simone aan, die Lisan begeleidt in haar stage. “Door een goed gesprek met de student te voeren en uit te gaan van een positieve beroepshouding kun je samen tot oplossingen komen, zodat bijvoorbeeld een jonge moeder de zorg voor haar kind met haar studie kan combineren. De student geeft dan ook zelf zijn leerproces vorm wat prima past binnen de RIJk-visie.”
“Ik zag dat docenten zich niet zomaar iets wijs laten maken.”
Geschikt voor het vak
Lisan doet de eenjarige kopopleiding als docent pedagogiek aan de HAN. Reden? “Na mijn studie onderwijskunde heb ik als onderwijsadviseur gewerkt bij het Rode Kruis. Daar zag ik dat docenten zich niet zomaar iets wijs laten maken. Dus ik dacht: stel, ik wil docenten adviseren, dan wil ik zelf ervaring opdoen als docent en zelf onderzoeken of ik geschikt ben voor dit vak.” Ze loopt dit schooljaar vier dagen stage bij Rijn IJssel, bij team Pedagogisch Werk/Onderwijsassistent. Ze geeft les, is studieloopbaanbegeleider en zit in de RIJk-ontwikkelgroep.
“We hebben veel kennis en ervaring in huis, maar dat is vaak niet zichtbaar voor collega’s”, legt Simone Jansen (31), docent pedagogiek, uit. Daar komt verandering in op vrijdag 14 juli: dan vindt de workshop-scholingsdag plaats bij cluster Welzijn. Stagiairs en medewerkers die een opleiding volgen, delen die dag hun kennis, inzichten en houden collega’s een spiegel voor. Simone is een van de workshopgevers, net als haar stagiair Lisan de Lange (29). Welke spiegel houden ze elkaar voor?
Collega’s ‘inspi leren ’ elkaar
Hoe begeleid je een student tijdens mbo-vakwedstrijden?