Ronduit Rijn IJssel is het digitale personeelsmagazine van Rijn IJssel. Per editie staat een thema centraal. Met dit thema als uitgangspunt informeert Ronduit medewerkers over ontwikkelingen, projecten en activiteiten bij Rijn IJssel. Ronduit verschijnt vier keer per schooljaar. Heb jij een goed idee, interessant onderwerp of leuke activiteit? Laat het ons weten via ronduit@rijnijssel.nl.
Kanttekeningen
Eenmalig terug van weggeweest: column Kanttekeningen door Nel Kant
De kracht van de generatiemix
Bijna vijftig jaar geleden zat ik op de middelbare school op de huidige locatie Zijpendaalseweg. Het toenmalige docententeam bestond uit 12 docenten, van wie 10 docenten boven de 60 jaar. Kennis over leren, leven en verschillende normen en waarden van elke generatie was niet aanwezig. Wij, leerlingen van toen, werden ervaren als eigenwijs, want wij kwamen in opstand tegen de gevestigde orde. Wij veroorzaakten opschudding. Voor ons waren het allemaal oude taarten. Zij bepaalden. Geen pedagogische dialoog.
In onze organisatie werken wij met vier generaties en leiden wij de vijfde generatie op. Wat betekent dit voor ons? Zijn we ons hiervan bewust? Zijn we hier al op ingericht? Hoe welkom is de Y-generatie. En wat zijn de gevolgen van hun betrokkenheid en bevlogenheid in de organisatie? Opschudding! Of worden wij wakker geschud?!
“Zo blijven we samen ‘dubbelfris’.”
Als babyboomer ervaar ik het als een voordeel om met frisse jonge collega’s te werken. Zij leren pas als het past bij hun eigen ontwikkeling. Zelfsturing is hen niet onbekend. Zij zijn opgegroeid met social media, communiceren sneller, beschikken over een groot netwerk en zijn initiatiefrijk. Zij leveren een grote bijdrage in de omslag van ons onderwijs. Het is belangrijk dat we deze ‘vernieuwers’ niet te veel remmen, zodat ze hun energie, werkplezier, maar vooral frisheid niet gaan verliezen. De wisselwerking tussen de generaties maakt ons echter samen ‘dubbelfris’. Bij de jonge generatie bestaat nogal eens de gedachte, dat de oudere generatie niet meer wil veranderen. Maar meestal betreft het hier geen willen, maar niet goed weten hoe. Samenwerken vraagt van alle generaties om naar elkaar te blijven luisteren en te ontdekken of hun (voor)oordelen kloppen.
Laten we gebruik maken van alle kwaliteiten. Zo krijgen we een kleurige samenstelling en meer gezamenlijke uitdaging. Openstaan voor elkaar, de dialoog aangaan. Zo blijven we samen ‘dubbelfris’.
Nel Kant, babyboomgeneratie