Ronduit Rijn IJssel is het digitale personeelsmagazine van Rijn IJssel. Per editie staat een thema centraal. Met dit thema als uitgangspunt informeert Ronduit medewerkers over ontwikkelingen, projecten en activiteiten bij Rijn IJssel. Ronduit verschijnt vier keer per schooljaar. Heb jij een goed idee, interessant onderwerp of leuke activiteit? Laat het ons weten via ronduit@rijnijssel.nl.
Een medewerker van Rijn IJssel Studentzaken vertelt een bijzonder verhaal uit de praktijk
Op reis
It git bijna oan: RIJk Onderwijs.
Straks sluit het onderwijs aan bij de student in plaats van andersom. De student gaat zijn eigen koers varen en de studieloopbaanbegeleider zal niet langer de kapitein zijn op het schip. In plaats daarvan fungeert hij als duwboot, als verkenner en GPS.
Ik zie studenten die vanwege uiteenlopende redenen op dit moment moeite hebben met het onderwijs op een bepaald gebied: de één vindt het moeilijk om zich urenlang te concentreren op de docent, de ander dreigt zichzelf te verliezen in schulden, een derde vindt het lastig om precies te snappen hoe hij zijn huiswerk moet aanpakken en een vierde durft uit grote verlegenheid geen contact te maken met klasgenoten.
Deze studenten hebben binnen het RIJk Onderwijs een behoorlijke uitdaging, maar zoals wijlen Cruijff al zei: ‘elk nadeel heb z’n voordeel’. In de praktijk is een aantal opleidingen al proef aan het draaien, maar op alle opleidingen is een verschuiving merkbaar.
Momenteel spreek ik een student van wie de motivatie met de minuut zakt wanneer hij een hele dag in het klaslokaal moet doorbrengen. Enorm zonde, want hij wil zo graag zijn diploma halen en hij zal een aanwinst zijn voor zijn vakgebied. Zijn docenten hebben een constructie bedacht waarin hij via vrijwilligerswerk en praktijkopdrachten de lesstof zich eigen kan maken. “Ik voel me begrepen en vind school zo ontzettend gaaf! Dit is wat ik later ga doen!” aldus deze student. Missie geslaagd.
Ik begeleid ook een studente die zich snel ‘teveel’ voelt en het spannend vindt om op school in groepjes te werken. Haar klasgenoten hebben met hulp van de studieloopbaanbegeleider bedacht dat de hele klas elke vrijdag naar haar toe komt. Ze ziet er nog steeds tegenop, maar ze heeft geen keus. Daarbij durft ze zich steeds meer te laten zien. Wat een win-win situatie!
Ik kan nog veel meer voorbeelden bedenken waarin RIJk Onderwijs nu al zoveel biedt aan studenten die zich opgesloten of niet begrepen voelden in het ‘oude’ onderwijs en ik weet zeker dat er vanaf september nog zoveel mooie voorbeelden volgen.
Ook wij zitten op een schip waarin we nu zelf aan het roer mogen staan: er is meer vrijheid om het onderwijs in te richten op onze eigen manier. Dit geldt voor Studentzaken eveneens.
Verandering kost even moeite, we gaan uit onze comfort-zone en het voelt even nieuw en onzeker, maar eenmaal op weg gaan we mooie dingen zien! Ik heb zin om op reis te gaan, ga je mee?
Monique Samsen
Studentzaken