Ronduit Rijn IJssel is het digitale personeelsmagazine van Rijn IJssel. Per editie staat een thema centraal. Met dit thema als uitgangspunt informeert Ronduit medewerkers over ontwikkelingen, projecten en activiteiten bij Rijn IJssel. Ronduit verschijnt vier keer per schooljaar. Heb jij een goed idee, interessant onderwerp of leuke activiteit? Laat het ons weten via ronduit@rijnijssel.nl.
Weetje
In het kader van de Week van Zorg en Welzijn leggen op 16 maart 2017 de opleidingen Maatschappelijke Zorg op de Kronenburgsingel en in Elst het onderwijs stil om docenten een dag stage te laten lopen met een student.
Zeven studenten van Rijn IJssel stonden in de nationale finale van de Skills Heroes van 17 t/m 19 maart in de RAI in Amsterdam. Nieuwsgierig naar hun voorbereiding en uitslag? Lees hier verder.
Rita Sissing (l) en Dirkje Zwama (r). Rita: “Het is onze taak om de professional in de zorg- en welzijnsector tools te geven en te enthousiasmeren voor bewegen met ouderen.”
Rita Sissing - docent CIOS Arnhem
Dirkje Zwama - adviseur Training & Opleiding CIOS, Zorg & Welzijn
Natalie Lewin - cursist opleiding Sportleider Seniorensport (SSS)
Docentenstages Rijn IJssel
Rijn IJssel streeft er naar om het onderwijs vorm te geven samen met het werkveld. Eén van de manieren om dat te doen, is om docenten, teamleiders en directeuren regelmatiger de praktijk in te sturen. Els: “Tijdens een kennismaking met onze opleiding heb ik het college van bestuur meegenomen naar de praktijk. Die waren, net zoals ik, onder de indruk van de werkplek van onze studenten.”
Binnen Maatschappelijke Zorg staat de mens centraal. Sommige sectoren hebben te maken met snelle ontwikkelingen op technologisch vlak waarvan docenten op de hoogte moeten blijven. Een mooi initiatief om hieraan bij te dragen komt van de FME (de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, waarbij 2200 bedrijven met 220.000 medewerkers zijn aangesloten). FME vindt dat goed beroepsonderwijs een verantwoordelijkheid is van bedrijven en scholen samen en biedt daarom 100 mbo docentstages aan , waarmee docenten in deze richting een kijkje in de keuken geboden wordt.
Zelf doen
Binnen Rijn IJssel zijn docentenstages niet centraal geregeld. “Je moet het vooral zelf doen” zegt Els. “Maar ik kan alle docenten van harte aanbevelen om ook ieder jaar een keer bij een leerbedrijf in binnen- of buitenland mee te lopen. Het is een rijke ervaring!”
“Het is een onderwijsvorm
waarbij de student veel meer de regie krijgt.”
Waarin resulteerde dat?
“RIJk Onderwijs moet contextrijk zijn. Dat wil zeggen beroepsecht onderwijs, dat uitgaat van een gehele beroepstaak. We hebben leereenheden gemaakt met elk een casus als voorbeeld, aansluitend bij de branches waar de student komt te werken. Denk aan bijvoorbeeld een algemeen ziekenhuis, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, verpleeg- en verzorgingstehuizen en de thuiszorg.”
Er zijn nu twee leereenheden afgerond. Hoe kijk je erop terug?
“Wat de inhoud betreft heel erg enthousiast. Uit de eerste evaluatie kwam naar voren dat studenten op deze wijze al snel met de praktijk worden geconfronteerd en echt gaan denken als leerling verpleegkundigen. Dat zag je in hun eindopdrachten terug. Organisatorisch lopen we nog tegen wat problemen aan. Als je studenten bijvoorbeeld samen aan de slag wilt laten gaan, is het wenselijk dat je over werklokalen beschikt, maar die zijn er onvoldoende.”
Je volgt de hbo-master Leren en Innoveren. Heeft dat jou geholpen bij de implementatie van RIJk Onderwijs?
“Die studie ligt in de lijn van wat ik met RIJk Onderwijs aan het doen ben. Het maakt mij kritischer, ik stel meer vragen. Maar je krijg er geen kant-en-klare recepten. Die zijn er namelijk niet. Maar het heeft me wel heel erg bewust gemaakt van het feit dat je keuzes hebt in de wijze waarop je dingen aanpakt en met anderen deelt. Ik denk veel na over mijn eigen rol, wat ik wel en niet doe en hoe ik dingen met collega’s bespreek. Ik gooi niet alles zo maar over boord, maar kijk naar wat we al hebben. Ik zorg dat we successen met elkaar delen en vooral koesteren.”
*Rijn IJssel heeft curriculum coaches aangesteld die de invoering van RIJk Onderwijs begeleiden.
“Studenten gaan echt denken als leerling verpleegkundigen.”
“Als je vroeg wie mee wil doen, stak een enkeling zijn vinger op”
Door: Ellen Klaasse
Anke Bakker werkte tien jaar lang als verpleegkundige in de psychiatrie. Ze werd docent omdat ze haar praktijkervaring graag wilde delen met jongeren die ook voor dat vak kiezen en werkt sinds 2009 bij Rijn IJssel als docent Verpleegkunde. In overleg met haar teamleider kreeg ze RIJk Onderwijs in haar portefeuille. Dat sloot toevallig ook nog eens mooi aan bij de hbo-master Leren en Innoveren die ze momenteel volgt bij Aeres Hogeschool in Wageningen.
Wat waren de eerste stappen op weg naar RIJk Onderwijs?
“Wilma en ik kregen ondersteuning van een curriculum coach.* Die nam ons mee in een denkproces. Waar staat RIJk voor, wat zijn de belangrijkste waarden? We kwamen vaak bij elkaar en waren dan continu in gesprek. Vervolgens gingen we nadenken over de invulling van de opleiding Verpleegkunde. De kaders van RIJk bieden ruimte voor eigen accenten.”
Wat vertel je als je kort moet uitleggen wat RIJk Onderwijs is?
“Dat de student daarin centraal staat. Dat hij met zijn docenten vorm kan geven aan zijn opleiding. Dat hij zich afvraagt wat voor hem de beste weg is om verpleegkundige te worden en wat hij daarvoor nodig heeft. Het is een onderwijsvorm waarbij de student veel meer de regie krijgt.”
Contextrijk onderwijs
Hoe zijn de leereenheden tot stand gekomen?
“We hebben het team betrokken bij de invulling van de leereenheden. Wilma en ik hebben een globale opzet gemaakt, die op flappen geschreven en tegen onze collega’s gezegd: loop er maar eens langs, kijk waar je wat vindt passen. Tijdens een studiedag met het gehele team hebben we ze ingevuld met thema’s en onderwerpen.”
Vraaggericht leren staat centraal bij RIJk Onderwijs. Niet alleen voor de student, maar voor ieder die bij de ontwikkeling van deze vorm van onderwijs betrokken is. Aan Anke Bakker de taak daar vorm aan te geven voor de opleiding Verpleging, samen met haar collega Wilma Huiszoon.
RIJk Onderwijs
Studenten worden
al heel snel
met de praktijk
geconfronteerd”
“